НОВИНИ

Руските военни са установили пълен контрол над Лисичанск

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:20, 03.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Украинската армия обяви изтеглянето си от ключовия град Луганск, обявен по-рано за напълно превзет от руската страна. Така вече руските сили контролират практически цялата Луганска област. Лисичанск беше последният бастион на украинските сили в Луганск.

Украйна обясни изтеглянето си с желание да зажити живота на военните си в условия на многократно превъзходство на Русия в жива сила и бойна техника. Шест души са загинали при руски обстрел срещу източния украински град Словянск, съобщават местните власти.

Руската армия е овладяла напълно последния бастион на украинските сили в Луганск - град Лисичанск. Това е съобщил министърът на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин. Твърди се, че вече е установен пълен контрол над града, който вече е "освободен". Руската офанзива в Донбас върви по план, заяви и говорителят на министерството на отбраната.

"Украинските войски са притиснати в ъгъла. През изминалото денонощие се предадоха 38 украински бойци - предимно местни жители, които са били принудително мобилизирани. Руските войски и части на Луганската народна република водят ожесточени сражения в Лисичанск, които ще доведат до пълен разгром на обсадения враг", заяви Игор Конашенков.

Превземането на Лисичанск ще открие за руските войски пътя на запад към Донецка област.

Най-малко четирима души загинаха, а няколко са ранени, при серия от взривове в разположения до границата с Украйна руски град Белгород. Според губернатора на града, вероятната причина за взривовете, е че се е задействала противовъздушната отбрана, след изстреляни от Киев ракети. Твърди се, че загиналите са един руски и трима украински граждани.

"Това, че украинското правителство убива украински граждани на територията на Руската федерация, е абсолютният връх на цинизма", каза Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област.

От руското външно министерство обвиниха Запада в "дирижиране" на обстрела срещу Белгород.

"Това не е първият път, в който Киев атакува цивилни. Вярваме, че тези им действия са не просто координирани със Запада, но вероятно и извършени по тяхно нареждане. Тези, които се опитват да извършват подобни провокации, ще си платят за стореното", заяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

От украинска страна не потвърждават, но и не отричат, че е възможно да стоят зад ударите в Белгород.

Вижте още в репортажа

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развръзка: Змията, намерена в столичен жилищен блок, вече си има нов дом
Развръзка: Змията, намерена в столичен жилищен блок, вече си има нов дом
Защо един гастроентеролог предпочете България пред Германия?
Защо един гастроентеролог предпочете България пред Германия?