НОВИНИ

С 9 месеца се увеличава кредитната ваканция на фирми и граждани заради епидемията

Николай Минков
от Николай Минков
21:45, 10.12.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Бизнес

С 9 месеца се увеличава кредитната ваканция на фирми и граждани заради продължаващата епидемия, заяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов.

Той прогнозира, че през следващите години лихвите по банковите заеми ще останат на рекордно ниски нива.

Близо 100 000 са отсрочените банкови заеми на граждани и фирми за близо 9 млрд. до края на септември. Новият прозорец за кандидатстване за кредитна ваканция е до 31 март, а изискванията не са променени.

Петър Андронов: Всички кредитополучатели, които са били в състояние и са обслужвали редовно своите кредити преди началото на март и сега изпитват затруднения заради COVID, към тях уважение и шанс, за да могат да продължат напред, с единствената разлика, че се ограничава максималният срок на 9 месеца. И всичко това е основано на решението на Европейския банков орган, който е наш регулатор и такъв мандат ни дадоха да се направи още един прозорец от време.

Андронов прогнозира, че между 5 и 20% от разсрочените досега заеми, ще кандидатстват за нова кредитна ваканция. При тях обаче условията ще бъдат други.

Петър Андронов: Потенциално при този нов вариант на реда за разсрочване, това означава, че ще бъде за още три месеца максимум.

Според изпълнителния директор на свинекомплекса в Голямо Враново, който работи на 30% от капацитета си, кредитната ваканция е само временна мярка, но пък нисколихвените кредити са стъпка в правилната посока за възстановяването на бизнеса.

Борисов: Отлагаме плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци

Вихрен Димитров: Могат да помогнат, това е един хубав ход. Въпросът е, че процедурата на банките е малко бавничка и Банката за развитие има желание да поеме голяма част от лихвите по кредитите, даже и нашата идея е за проектите на целия бранш да поемат изцяло лихвите - банковата гаранция, но общо взето търговските банки са независими, а Банката за развитие е ход в правилната посока.

Петър Андронов обясни, че програмата на Банката за развитите за подпомагане на малки и средни предприятия е изцяло преработена.

Петър Андронов: Границите са по-гъвкави. Сумите се увеличиха. Първоначално говорехме за 300 000, сега вече достигат и до 2 млн. лв. Това е сериозно вече.

И докато за депозитите не са добри времената, то кредитите се радват на успех.

Петър Андронов: Един от ефектите на COVID е, че принуди Централните банки да преосмислят намеренията си и да задържат лихвите още много дълго време. т.е. това може да продължи 2-3 години.

Според Андронов лихвите по кредитите ще започнат да нарастват едва след като икономиката на еврозоната започне да се възстановява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестокото убийство във Варна: Кой е стрелецът?
Жестокото убийство във Варна: Кой е стрелецът?
Пожар в жилищен блок в Казанлък
Пожар в жилищен блок в Казанлък