С каяк и водно колело по река Златна Панега (СНИМКИ)

Десислава Кулелиева
от Десислава Кулелиева
15:13, 14.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Галерия

В геопарк Искър-Панега се намира една от най-красивите екопътеки в България. Маршрутът се движи по течението на река Златна Панега и е осеян със скални арки, геоложки образования от около 100 милиона години, мостчета, беседки, пейки.

Пътеката е дълга 12 км и свързва гр. Луковит със село Карлуково и пещерата Проходна. В началото на пътеката се намира пещерата "Темна дупка". Тя не е благоустроена и е подходяща само за професионални пещерняци.

Голяма атракция в тази девствена природа е разходката с каяк или водно колело по спокойните води на река Златна Панега. Реката не е много голяма, но с множество красиви меандри. Тя води началото си от най-големият карстов извор "Глава Панега" край село Златна Панега на 14 км. от гр. Луковит. Водата е минерална и дебитът ѝ достига до 4000 литра в секунда с температура от 8.4 до 15.4 градуса. Цветът на водата е синьо-зелен, което се дължи на високата концентрация на калциев карбонат.

По време на приключението по вода можете да се доближите до лебеди, патици, водни лилии. Краят на маршрута стига до язовир с приказна къщичка на вода.

В този оазис на дивата природа гнездят 128 вида птици, много от които са записани в Червената книга на България. Навсякъде в тучната растителност могат да се видят красиви водни кончета и пеперуди.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама мъже задържани и обвинени за трафик на хора край Свиленград
Двама мъже задържани и обвинени за трафик на хора край Свиленград
Шефът на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев подаде оставка
Шефът на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев подаде оставка