НОВИНИ

С посещение в новоприетата в НАТО Финландия Байдън приключва европейската си обиколка

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:00, 13.07.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

С еднодневно посещение в новоприетата в НАТО Финландия американският президент Джо Байдън приключва европейската си обиколка, посветена на обединяване на съюзниците зад Украйна. На тръгване от Вилнюс след среща на върха на Алианса, той обвини руския лидер в безскрупулна жажда за власт и земи.

От нашите пратеници във Вилнюс: Дългосрочни гаранции за сигурност поеха страните от Г-7 към Украйна

В Хелзинки днес Джо Байдън ще има среща с ръководителите на Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

Решението на Финландия да се присъедини към НАТО слага край на 70-годишната политика за военно необвързване и почти удвоява дължината на границата, която Алиансът дели с Русия.

До инвазията в Украйна Хелзинки поддържаше сговорчиви отношения с Москва. Посещението на Байдън се осъществява пет години след среща в Хелзинки на Владимир Путин с тогавашния американски лидер Доналд Тръмп, който навремето възприе помирителен тон.

Сега Джо Байдън постигна във Вилнюс две големи цели - турският президент Ердоган вдигна ветото си за влизане на Швеция в НАТО, а украинският лидер Володимир Зеленски смекчи реториката си за бърз прием в Пакта на фона на гаранции от Запада за сигурността на Украйна.

"Срещата със Зеленски премина много добре, мисля, че и той го каза. Прекарахме заедно около час и според мен се движим в правилна посока. Така че съм доволен от пътуването, постигнахме всички набелязани цели", обяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Във Вилнюс Джо Байдън заяви, че се работи по недостатъчните доставки на артилерийски снаряди за Украйна, като не подмина и контактите с Турция.

"Уверен съм, че Турция ще продължи да подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО. Убеден съм, че ще можем да продадем на Турция самолети F-16", каза още Джо Байдън.

След срещата във Вилнюс Москва заяви, че НАТО се връща към схемите от Студената война и Кремъл е готов да отговори на възникналите заплахи с всички налични средства и методи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват пилона на Рожен, създадена е временна организация на движението
Откриват пилона на Рожен, създадена е временна организация на движението
"Вагнер" предаде оръжието си на руската армия
"Вагнер" предаде оръжието си на руската армия