НОВИНИ

От нашите пратеници във Вилнюс: Дългосрочни гаранции за сигурност поеха страните от Г-7 към Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
17:42, 12.07.2023
Чете се за: 07:07 мин.
По света
Слушай новината

Дългосрочни гаранции за сигурност поеха страните от Г-7 към Украйна на втория, заключителен ден от Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Гаранциите ще важат до членството на Украйна в НАТО, обясни украинският президент Володимир Зеленски. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг посочи, че "Украйна никога не е била по-близо до членство".

Украйна никога не е била по-близо до НАТО. С тези думи генералният секретар на НАТО приветства украинския президент. Часове след като Алиансът отказа да предостави покана и времева рамка за членство на Киев.

"Съюзниците препотвърдиха, че Украйна ще стане член на Алианса и се съгласиха да премахнат изискването за изпълнение на Плана за действие, което ще направи процеса по присъединяване състоящ се от една, а не две стъпки. Днес се срещаме като равни и очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Володимир Зеленски не скри разочарованието си от факта, че Украйна не получи времева рамка за присъединяване.

"Разбираме, че някои страни не искат да обсъждат членството ни сега, защото никой не иска да рискува глобална война, което е логично и разбираемо. Искам всички да разберат, че ние сме цивилизовани и адекватни хора. Украйна се сражава и разбираме, че не можем да бъдем член на НАТО, докато има война наша територия. Но тези сигнали са важни", заяви Зеленски.

Сигналът, заяви генералният секретар, е към Москва.

"Украйна има право да избира своя път и какви мерки за сигурност ще избере за себе си. Не бива да позволяваме Москва да започне да решава кой може и не може да бъде член на НАТО. Русия винаги е била против всяко разширяване на НАТО. Съюзниците ще решат кого да приемем за член и Москва няма право на вето върху това", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Украинският президент благодари на САЩ и за изпращането на касетъчни боеприпаси.

"От гледна точка на честността, Русия вече използва касетъчни боеприпаси на наша територия, както и ракети с далечен обсег. Ние ще използваме касетъчните боеприпаси само по военни цели в окупираните ни територии и никъде другаде. Девет години окупаторът завзема наши територии и убива нашите хора. Ние само се защитаваме", каза Володимир Зеленски.

Зеленски проведе редица двустранни срещи: с американския президент Джо Байдън, който плътно застана зад решението на Алианса, с германския канцлер, нидерландския и японския премиер.

"Американците са готови да оказват подкрепа. Става въпрос за вас, но и нещо повече - става въпрос за всички невинни хора по света", каза Джо Байдън.

Гаранциите за сигурност, които Зеленски търси, страните от Г-7 предложиха. А именно: продължаваща военна подкрепа, оръжейни доставки, обучение за украински пилоти за Ф-16 и споделяне на разузнавателна информация.

"Никога повече не трябва да виждаме повторение на това, което се случи в Украйна, и тази декларация потвърждава нашия ангажимент да не оставяме страната уязвима за този тип бруталност, която Русия упражни върху нея", заяви Риши Сунак, министър-председател на Великобритания.

Извън гаранциите за сигурност някои съюзници обясниха отказа да бъде дадена времева рамка за Киев.

"Не можем просто да присъединим Украйна в НАТО, трябва да предприемем конкретни стъпки, за да приемем Украйна в НАТО. Трябва да се отвори прозорец от възможности - например за кратък срок Украйна може да отблъсне Русия обратно до руските граници, и ако има възможности да се присъедини към НАТО, тогава трябва да го направим много бързо. Защото това е единствената гаранция за сигурност, която е най-евтината, и всъщност сдържа Русия от допълнителна агресия", коментира Кая Калас, премиер на Естония.

Премиерът Николай Денков, който води българската делегация, обясни, че следващият пакет българска помощ за Украйна се подготвя.

"Вторият военен пакет, както стана дума вече, е в подготовка, по съдържание, по обем, той е подобен на първия, така че аз специално искам да подчертая, че усещам известно лицемерие, обвинение, защо изпращаме такъв пакет, при положение, че и преди е подготвян подобен, но тази помощ трябва да стигне навреме", заяви Николай Денков.

Относно надграждането на бойната група на НАТО в България военният министър Тодор Тагарев посочи, че срокът за това е секретен.

"Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да може да бъде усилвана до ниво бригада. Това все още не означава, че към днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде окомплектована, което означава да има 5000 души на наша територия. Не става въпрос за това, а да имаме изградена цялата инфраструктура, всичко необходимо от страна домакин", каза Николай Денков, министър-председател.

"Няма промяна в подхода към Черно море. Мерките за възпирането и отбраната се изпълняват последователно. Фокусът на периферията на НАТО е върху ситуационната осведоменост - усилване на наблюдението, усилване на разузнаването, усилени са редица мероприятия", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Регионалните планове на НАТО са само първата стъпка, обясни Ефтимов. Идеята е как НАТО ще се отбранява в случай на нужда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда Кърджали привлече защитника Христо Митев
Арда Кърджали привлече защитника Христо Митев
Осветиха националния трибагреник за пилона на Рожен (Снимки)
Осветиха националния трибагреник за пилона на Рожен (Снимки)