НОВИНИ

Събитията на 2022: Отиде си кралица Елизабет Втора

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:37, 31.12.2022
Чете се за: 03:57 мин.
Европа
Слушай новината

"Трябва да ме виждат, за да ми вярват".

Знакова реплика на Елизабет Втора, която белязва живота ѝ.

Датата е 21 април 1926 г. Ражда се първото внуче на крал Джордж Пети. Баща ѝ е втори в линията за трона, чичо ѝ Едуард не дава вид, че планира скоро да се ожени. Мнозина се надяват някак короната да попадне в ръцете на така симпатичните херцози на Йорк - родителите на Елизабет.

Фортуна се намесва и когато Елизабет е на 10, чичо ѝ абдикира и баща ѝ става крал Джордж Шести. Своето кредо изрича на 21-вия си рожден ден.

"Заклевам се, че през целия си живот, независимо дали ще бъде дълъг или кратък, че ще бъда отдадена на това да служа на вас и на нашето имперско семейство".

В семейството я наричат Лилибет. За света тя ще се превърне в Кралицата. След ранната смърт на баща си, Елизабет Втора наследява трона едва на 25 години. И остава на него 7 десетилетия - повече от всеки друг монарх в британската история. Нейната епоха е белязана от опита ѝ да се придържа към традициите, но и от неизбежното навлизане на иновациите на 21-ви век. Възкачването ѝ става в момент, в който страната е в рецесия и отчаяно се нуждае от глътка въздух. Всички гледат на нея като на символ именно на тази нова енергия.

70 години по-късно тя е личността, превърнала се в константа за британците. Мнозина не помнят живота си без нея. Преживяла световни и национални кризи, преминала през живота с достойнство. Винаги умерена и сдържана. Много повече от символ на властта. Тя е част от тях и опора в живота им.

Новината за смъртта на 96-годишната кралица на 8 септември потопи в скръб Обединеното кралство и света. Издъхна в имението Балморал в Шотландия - мястото, където прекарва най-щастливите си дни и където казва, че се е чувствала най-свободна. За миг светът застива. Една епоха е завършила. Великобритания има нов крал - Чарлз Трети.

Десетте дни на траур бяха изпълнени с церемонии, датиращи от векове.

Хиляди посрещнаха с аплодисменти кралицата преди една последна нощ в Бъкингамския дворец.

В следващите 4 дни близо четвърт милион души прекарват по над 15 часа на опашка, за да ѝ се поклонят в Уестминстър хол.

На 11-я ден над 2000 души се събраха на безпрецедентна по сложността си церемония в Уестминстърското абатство. Сред тях - 500 държавни и правителствени ръководители. Кралицата бе изпратена с държавно погребение с всички почести. Всеки елемент - лично одобрен от Нейно Височество приживе. Четири милиарда души по целия свят проследиха събитието.

Кралица Елизабет Втора беше погребана в параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор - мястото, което нарича свой истински дом. До нея - обичаният ѝ съпруг Филип. Със свалянето на Имперската корона и останалите символи на монархията от ковчега ѝ, официално беше сложен край на нейното управление. Епохата на най-забележителната жена на 20-и и 21-ви век.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски преодоля квалификацията в Гармиш-Партенкирхен
Владимир Зографски преодоля квалификацията в Гармиш-Партенкирхен
Манчестър Сити пропусна да победи "карамелите" у дома
Манчестър Сити пропусна да победи "карамелите" у дома