НОВИНИ

Съдът върна на прокуратурата делото за Варненското езеро заради неточности

проблемите тръбата дъното варненското езеро продължават
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 14.02.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Поради допуснати нарушения Окръжният съд във Варна върна на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро.

От прокуратурата също изразиха съгласие, че ход на съдебното следствие не следва да се дава поради наличие на неточности в обвинителния акт. Обвиняемите са трима, сред които бившият кмет на Варна Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води.

На бившия кмет е повдигнато обвинение, че като длъжностно лице не е направил необходимото за решаване на проблема и това е довело до щети в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор. Съдът не допусна за съвместно разглеждане предявените от Министерството на финансите и Община Варна граждански искове, тъй като това би затруднило провеждането на наказателното производство.

Тръбопроводът за отпадни води, който минава през Варненското езеро, е изграден през 2011 г. с европейски средства. По проект е трябвало да бъде вкопан, а не положен на дъното. През 2015 година котвата на кораб нарушава целостта на тръбата. След сигнал от ВиК-Варна е назначена комисия за извършване на проверка, която констатира, че тръбопроводът наистина е прекъснат.

Досъдебното производство по случая е образувано през 2020 г. Разследването приключи на 2 октомври миналата година, като през декември прокуратурата внесе обвинителния акт в Окръжен съд – Варна.

Автор: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Живо" сърце направиха младежи в центъра на Сливен за празника на любовта (ВИДЕО)
"Живо" сърце направиха младежи в центъра на Сливен за празника на любовта (ВИДЕО)
Сарафов предлага Светлана Митова за временен шеф на Софийската районна прокуратура
Сарафов предлага Светлана Митова за временен шеф на Софийската районна прокуратура