НОВИНИ

Съдбата на третия мандат - ще успее ли "Има такъв народ"

Нито една цяла парламентарна група няма да се отзове на поканата на ИТН за разговори

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
22:15, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Нито една цяла парламентарна група няма да се отзове на поканата на "Има такъв народ" за разговори за реализиране на третия мандат.

Депутатите от партия "Величие" отидоха на среща, но вече като независими след разделението и на две отделни групи: Едните - приближени до Ивелин Михайлов, а другите до Николай Марков.

Първата група излъчи един свой представител за разговорите, а от втората отидоха 6-ма представители и заявиха, че ще подкрепят третия мандат.

Утре предстои още една среща отново с независими депутати - представителите на ДПС, верни на Ахмед Доган и начело с Джевдет Чакъров. Останалите партии не приеха поканата за преговори.

Първата среща беше само с един от депутатите около Ивелин Михайлов - Красимира Катинчарова, защото останалите ѝ петима колеги били извън София.

Проекторешението, внесено от тях за строеж на АЕЦ "Белене" съвместно с украинската страна на 24 юли и невключено в дневния ред на утрешната енергийна комисия, беше първата и последна поставена от Катинчарова тема.

Тошко Йорданов заяви, че би било редно да се обсъди не само една тема, а всички предлагани от мандатоносителя законодателни инициативи.

Катинчарова обаче остана твърда, че за нея и колегите ѝ това е условие за бъдещи разговори, защото искат да знаят дали ИТН се интересуват от енергийната политика и независимост на България.

Тошко Йорданов заяви, че не бягали от тази тема, но за нея бил необходим широк кръг експерти. Срещата приключи след 40 минути размяна на реплики и спорове.

"Не очакваме да срещнем нищо друго освен политическо високомерие в този парламент, който е пълен с играчи, които по нашето разбиране са вече компрометирани. Дори да бъде избрано правителство с третия мандат и съставено от колегите от ИТН, ние не виждаме стабилност. Ние няма да подкрепим такова правителство, защото дори за това, което е най-важно за нас - енергийната самостоятелност и независимост на България, никой от тези политически играчи не си прави труда да погледне сериозно", заяви Красимира Катинчарова, независим депутат.

"Аз съм изключително щастлив, че присъствахте, защото е хубаво да се види какви хора има в Народното събрание. Когато тръгнете да задавате въпроси какво работите, с кого работите или защо нещо не става - ще ви е по-ясно. Както виждате дойде един представител на 6 човека, който нямаше представа какво трябва да се представи в държавата. Няма нужда от подкрепа специално от тази част. С другите ПГ предполагам, че разговорът няма да е на това ниво, а ще е по-професионален", коментира Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ".

На втората среща дойдоха шестима депутати от бившето "Величие", близки до Николай Марков.

На нея от ИТН успяха да представят накратко своите приоритети в ключови сфери като съдебната реформа, здравеопазването, образованието, отбраната, външната политика и енергетиката.

Николай Марков поиска отговор в какви срокове от ИТН виждат изпълнението на приоритетите си и получи отговор от Тошко Йорданов, че най-добрият вариант е редовен кабинет с 4-годишен мандат, но това ще зависи от парламентарната подкрепа. На излизане всички бяха доволни от колегиалния и конструктивен тон и констатирано припокриване на приоритетите.

"В България трябва да спре това свободно падане. Надяваме се на държавническо мислене и разум и в останалите политически партии", заяви Виктория Бояджиева.

"В крайна сметка това, което се случи, е изключително полезно за българското общество. В крайна сметка са важни разумът и спокойствието. Призовавам всички за разум и спокойствие, защото съм убеден, че след тази среща мнозинството за подкрепа на 4-годишен мандат нарасна на 22-ма", каза Станислав Балабанов от ИТН.

От парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС препотвърдиха позицията си, че третият мандат е обречен.

"Многократно вече сме казали, че ние няма да подкрепяме други мандати освен нашия. Проведохме вече срещи, разговори, диалози, хубаво е да има диалог, нека да се провеждат срещи, те ще са добра основа за следващото Народно събрание. В този парламент не", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"В този парламент няма предпоставки за проевропейско, евроатлантическо мнозинство. Това кой държи мандата е без значение", допълни Асен Василев от ПП-ДБ.

"Мисля, че вече всички казаха какво правим", каза още Искра Михайлова от ДПС.

Утре следобед е потвърдена срещата с изключените и напуснали депутати от ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия спечели за втори пореден път олимпийското злато на ръгби 7 при жените
Нова Зеландия спечели за втори пореден път олимпийското злато на ръгби 7 при жените
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър