НОВИНИ

Съмненията за безопасността на китайската тенисистка остават

Пън Шуай
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 22.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

От Женската тенис асоциация заявиха (WTA), че видео разговорът, който китайската състезателка Пън Шуай е провела с президента на Международния олимпийски комитет все още не доказва, че тя е в безопасност.

Томас Бах разговаря с тенисистката в продължение на 30 минути, но онлайн. Въпреки уверението от страна на МОК, че тя е в добро здраве, от WTA все още се съмняват, че има външна намеса.

Според тях последните видеоклипове „не облекчават и не намаляват загрижеността на WTA относно нейното благополучие и способността да комуникира без цензура или принуда“.

Доказателствата, които бяха представени, не променят желанието на организацията да се проведе пълно, честно и прозрачно разследване относно обвиненията на Пън Шуай в сексуално посегателство срещу бившия вицепремиер Джан Гаоли.

Организацията за спортни права „Global Athlete“ разкритикува МОК за т.нар. „безгрижен“ подход на МОК към изчезването на Пен Шуай и обвини олимпийската централа, че проявява „отвратително безразличие към сексуалното насилие и благосъстоянието на спортистките“.

Местонахождението на 35-годишната китайска тенисистка се превърна в световен въпрос миналата седмица, след като тя се оплака от сексуален тормоз.

Притеснението от изчезването на тенисистката след разкритията ѝ накара китайските държавни медии да пуснат серия от снимки и видеоклипове, които се опитват да докажат, че всичко с нея е наред. Дори и те обаче не успяха да убедят обществеността, че Пън Шуай е в безопасност.

В тенис средите се заговори, че има принуда и външна намеса.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИБ на БСП одобри 18 работни групи за преговори за правителство
ИБ на БСП одобри 18 работни групи за преговори за правителство
НСИ: Над 1,3 млн. българи са пътували през третото тримесечие
НСИ: Над 1,3 млн. българи са пътували през третото тримесечие