НОВИНИ

Сапьори влязоха в складовете за боеприпаси край Карнобат - какво показаха огледите

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 03.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Започнаха огледите в склада за боеприпаси край Карнобат, където в неделя рано сутринта избухна пожар и последваха няколко малки експлозии.

Разследващите влязоха едва днес в базата, тъй като трябваше да се изчака технологично време от 72 часа след последния взрив.

На място пристигна специална група, обучена да действа в подобни ситуации - експерти по боеприпаси, полиция, криминалисти, пожарникари и служители на ДАНС. Блокадата на пътя на около два километра от складовата база остава. Днес нито от прокуратурата, нито от полицията пожелаха да коментират какви са първите данни от огледите.

Според собственика на складовата база Емилиян Гебрев няма опасност от невзривени боеприпаси, засегнати от пожара. Той заяви пред БНТ, че няма данни докъде е стигнало разследването, както и че няма достъп до охранителните камери, които пазят хронологията на това какво точно се е случило.

Емилиян Гебрев за взривовете: Разследващите да кажат имало ли е умисъл или не

"Те са вътре, дежурната стая е вътре, вътре може да се влезе единствено и само, когато се разреши. Някой, ако може нещо да каже, това е само прокуратурата. Те са влезли вътре и такива неща не се разрешават. Те самите си го правят това, ние не докосваме. Аз съм човека, който има най-голям интерес това да не е саботаж, защото, ако е някаква друга техническа грешка, това насочва нещата в едно спокойствие, отколкото другото - в едно напрежение. А пък е и обидно за държавата да я нападат, ако това е така", заяви Емилиян Гебрев, собственик на склада за боеприпаси.

"С дрона виждаме, което го има - разрушени панели, наличие на огнище от пожар, обгорени треви, храсти, дървета отстрани, това се вижда. Категорично заявявам, че това няма как да стане отвътре. Всички сме на единно мнение, във фирмата сме доста специалисти, които се занимаваме с тази работа. Аз имам общо 64 склада, това означава, че на 64 места да гърми, ако става нещо отвътре, а то нямаме такъв случай. Това е първият случай на такъв и втори случай във фирмата", допълни Константин Скелин, представител на фирмата собственик на складовете.

10 дни преди инцидента в Карнобат от ръководството на фирмата са били на проверка в склада.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Агенцията за социално подпомагане се самосезира за възрастна жена
След репортаж на БНТ: Агенцията за социално подпомагане се самосезира за възрастна жена
Тенисистките на България до 18 г. спечелиха титлата на Европейското отборно първенство
Тенисистките на България до 18 г. спечелиха титлата на Европейското отборно първенство