НОВИНИ

"Газпром" отказва да приеме от Германия ремонтираната турбина за "Северен поток 1"

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:19, 03.08.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

"Газпром" все така отказва да приеме от Германия ремонтираната турбина за "Северен поток 1". Руският енергиен гигант изтъква ремонта като причина за драстичното намаляване на подавания за Европа газ. Днес канцлерът Олаф Шолц се опита лично да изясни проблема. В същото време се оказа, че бившият канцлер Шрьодер е дал идея за пускане в експлоатация на "Северен поток 2".

Докато германците се стягат за икономии на газ, канцлерът Олаф Шолц отиде в завода на "Сименс", където е доставена ремонтираната в Канада турбина и се опита да разбере защо тя не потегля за Русия. От "Газпром" изтъкват, че доставката до Германия не е в съответствие с договора. Според Берлин отговорна за ситуацията е руската страна.

"Турбината е тук и може да бъде доставена. Само някой трябва да я поиска и тя ще пристигне бързо. Задълженията на "Газпром" към европейските клиенти може да се изпълняват без ограничения. Изтъкваните технически причини са неясни от гледна точка на фактите", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Всички митнически и транспортни документи са готови, но е нужна документация от клиента. Затова не можем да транспортираме турбината", допълни Кристиан Брух, главен изпълнителен директор на "Сименс".

Очакват се документи, които да потвърдят, че турбината не попада под санкциите, посочи прессекретарят на руския президент. Дмитрий Песков каза още, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е посетил Владимир Путин, е попитал дали може да се пусне в експлоатация "Северен поток 2".

"Путин не беше инициатор, той не предложи пускането на газопровода. Той каза, че технологично това е възможно. Извършена е огромна работа и този сложен механизъм е готов да бъде пуснат моментално", каза още Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Шрьодер оглавява съвета на директорите на "Северен поток 2", а през месец май се оттегли от пост в "Роснефт". Той държи на личните си връзки с Путин, макар че е критикуван за това и наскоро беше лишен от правото си на обществено финансиран офис.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайван - сцена на дипломатическите игри на САЩ и Китай
Тайван - сцена на дипломатическите игри на САЩ и Китай
НКЖИ: Освобождаването на Гергана Алексова е несправяне с поставените задачи
НКЖИ: Освобождаването на Гергана Алексова е несправяне с поставените задачи