Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зафиров: Назначаването на тримата министри в служебния кабинет е в нарушение на устава на БСП

от БНТ
19:12, 03.08.2022
Чете се за: 04:12 мин.
Политика
Слушай новината

Назначаването на Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева за министри в служебния кабинет е в нарушение на нашия устав, на нашите правила и в нарушение на добрия тон, на комуникация между институциите. Това каза зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването "Още от деня".

"Факт е, че има такова нарушение, факт е, че липсва такъв диалог, факт е, че се прави демонстративно още повече, че наистина и тримата поканени за министри не е тайна, че бяха критици на предишното управление, така че съвсем логично е да се очаква едно реваншистко поведение по отношение на предишния кабинет, а съвсем видимо е това в избора на министър на икономиката, където беше избран човек, който беше уволнен от предишния министър за лоши финансови резултати от борда на едно от военните предприятия", разясни Зафиров.

Той изтъкна също, че в състава на новото правителство има трима бивши заместник-министри от правителствата на Бойко Борисов, което според него по този начин се обслужват интересите на ГЕРБ и ДПС.

"Очаквам това, което се случи първия ден. Още днес ставаме свидетели на уволнение на активист на БСП от висока държавна позиция по необясними и неясни мотиви", заяви още Атанас Зафиров и изтъкна, че става въпрос за професионалист.

"Явно е, че става въпрос за политическа чистка. Служебното правителство не бива да забравя, че основната цел пред него е да проведе честни избори", подчерта Атанас Зафиров.

"В петък ще изберем предизборен щаб, въобще започваме този наш процес, който многократно е правен, разчетите са ясни. Огромната част от нашите членове одобряват начина, по който БСП участваше в това управление. Не е тайна, че в БСП има група от критици, която от години следва един и същи модел на поведение, рушащ доверието на партията. Сигурен съм, че и предстоящата кампания ще покаже за пореден път кой как се е справил и кой заслужава доверието на българския избирател", обяви Зафиров.

Според него БСП е спечелила от това, че е опитала да състави правителство и отново подчерта, че и тримата министри от БСП в служебното правителство са били от хората, които са били на мнение, че трябва да има избори.

"Там е имало едно такова очакване за такъв сценарий, за участие в служебен кабинет, смятам, че БСП със своето поведение за пореден път показа и затвърди своето поведение, като един остров на стабилността в коалицията, като партия на разума и като партия, с която всеки иска да разговаря, защото само за по-малко от година беше извървян пътят от партията на статуквото до партията, с която всеки иска да говори", допълни зам.-председателят на БСП и изрази увереност, че БСП е партия на бъдещето.

Той обяви още, че пенсиите, ще бъдат осъвременени през октомври, защото това е заложено в актуализацията на бюджета.

"Само за шест месеца ние постигнахме ръст на пенсиите, по-голям отколкото за последните 12 години", каза Зафиров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров започна с победа в Румъния
Александър Лазаров започна с победа в Румъния
Янаки Стоилов: Съдебната реформа трябва да върви от основата към върха, а не обратно
Янаки Стоилов: Съдебната реформа трябва да върви от основата към върха, а не обратно