НОВИНИ

Тайван - сцена на дипломатическите игри на САЩ и Китай

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:22, 03.08.2022
Чете се за: 06:57 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Приключи посещението в Тайван на Нанси Пелоси - председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес. Напрежението, което то предизвика между Пекин и Вашингтон обаче, остава.

Посещението приключи, но ехото вероятно ще отеква дълго. Официалната програма на Нанси Пелоси не включваше кацане в Тайван. И така - вчера, след излитането на Пелоси от Куала Лумпур, самолетът ѝ се превърна в най-следения обект във въздуха в специалното приложение "ФлайтРадар24". Светът сякаш беше затаил дъх - ще кацне ли или не.

Защо обаче този остров, който е с територия около три пъти по-малка от тази на България и с население малко повече от това на Румъния - или около 23 милиона души, прикова вниманието?

Тук се преплитат история, политика, икономика - Китай приема Тайван за своя територия, макар, че от десетилетия островът има собствено управление, пари, отбрана. В сила е политиката - "един Китай" - повечето държави в света, включително САЩ, признават острова за част от Китай. Смята се, че пътят на обединението трябва да бъде мирен и очертан от властите от двете страни на Тайванския проток. А по него минават около 90% от контейнеровозите в света. И още нещо - в Тайван се произвеждат огромна част от микрочиповете за целия свят.

Китай обяви посещение на Пелоси за нежелано и заплаши с последствия. Кораби като този се включиха в мащабни военни учения по въздух и вода, в допълнение към наложени икономически санкции.

Пелоси не е първият високопоставен представител на САЩ, който посещава Тайпе. Преди 25 години - през 1997, колегата на Пелоси, но от Републиканската партия - Нют Гингрич, също председател на Камарата на представителите, е посещавал Тайпе.

Забележителното е, че и един американски президент - Дуайт Айзенхауер, през 1960 също е посетил острова. Официален Вашингтон се разграничи от визитата на Пелоси - от Белия дом, казаха, че тя има право да посети Тайван, и добавиха, че американците няма да позволят да бъдат "сплашени".

Вероятно е този дипломатически спектакъл да е бил добре режисиран от Вашингтон и Пекин, и двете страни са били наясно кой до къде може да стигне. В САЩ, през ноември предстоят Междинни избори за Конгрес - и демократите ще изтъкнат визитата пред избирателите си като успех. Колкото до Пекин - предстои Конгрес на Китайската комунистическа партия, на който президентът Си Дзинпин се надява да бъде преизбран за нов мандат начело на партията и страната. Подобни игри обаче внасят допълнителна несигурност в и без това сложната ситуация в глобален мащаб.

По-малко от 24 часа продължи посещението на Нанси Пелоси в Тайван, но предизвика повече от бурни реакции. Тя приветства острова като "едно от най-свободните общества в света".

"Нашата солидарност с вас е по-важна отвсякога, тъй като вие защитавате Тайван и свободата си, и по време на двустранната среща обсъдихме ключови възможности за задълбочаване на нашето партньорство, което подкрепя демокрацията и правата на човека", каза Пелоси.

Не искаме нищо в Тайван да се случва насила. Но един от най-големите източници на сила, които съществуват, е демокрацията, каза още Пелоси. Но подчерта, че посещението не зачерква доктрината "Един Китай". Официално Съединените щати не са признали Тайван, който е смятан от Пекин за китайска територия. За властите в Тайпе посещението е знак подкрепа за признаване на легитимността им.

"Благодарни сме за посещението на делегацията при такива сложни обстоятелства и го приемаме като демонстрация на непоколебима подкрепа за народа на Тайван. Присъствието на председателя тук повишава общественото доверие в силата на нашата демокрация като основа на партньорство ни със Съединените щати", каза Цай Ингвен, президент на Тайван.

Последва яростна реакция на Китай, който и преди посещението твърдо и многократно заяви, че то е нежелано.

"Китай многократно даде да се разбере, че твърдо се противопоставя на посещението на Пелоси в Тайван. И това беше направено по всички канали, и на всички нива. Очевидно, Съединените щати и сепаратистките сили в Тайван не чуха. И затова китайските военни прибегнаха до единствения език, който Вашингтон и сепаратистите разбират", каза Хуа Чунин, говорител на МВнР на Китай.

Китай отвърна със санкции за тайванска земеделска продукция, забрана за внос на пясък на острова и привикване на посланика на САЩ в Пекин в китайското външно министерство. Освен това, в шест зони - много близо до територията на Тайпе, започнаха мащабни военни учения по въздух и вода.

Официално "Тайпе" ги осъди и ги оприличи на "въздушна и морска блокада" на острова. В Москва заявиха, че визитата е "чиста провокация" и не бива да се подценява напрежението, което тя създава в региона, но добавиха, че трябва да се внимава и с гръмките дума за "световна война". Международната общност оценява случилото се като предназначено за вътрешнополитическа употреба в Пекин и Вашингтон.

"Китай не пожела да влошава ситуацията и да тласне отношенията си със Съединените щати в още по-дълбока бездна, защото това не е в интерес на Китай, не е в интерес и на американците. Не е в интерес на целия свят", каза Виктор Гао, анализатор към Австралийския национален университет.

Азиатската обиколка на Нанси Пелоси продължава в Южна Корея и Япония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отмени заповедта за спиране на ТЕЦ "Брикел"
Съдът отмени заповедта за спиране на ТЕЦ "Брикел"
"Газпром" отказва да приеме от Германия ремонтираната турбина за "Северен поток 1"
"Газпром" отказва да приеме от Германия ремонтираната турбина за "Северен поток 1"