НОВИНИ

Сърбия намери място на четвъртфиналите в Париж

Сърбите убиха мечтата на смелите играчи от Южен Судан и направиха услуга на Гърция.

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
23:50, 03.08.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Световен баскетбол
Сърбия намери място на четвъртфиналите в Париж
Снимка: FIBA
Слушай новината

Сръбският национален отбор си заслужи място в Топ 8 на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Съставът на Светислав Пешич се наложи над Южен Судан с 96:85 в мач от последния трети кръг в група C. На закрития стадион "Пиер Мороа" сърбите срещнаха сериозна съпротива от смелите баскетболисти на Роял Айви, но в последната част наклониха везните в своя полза и елиминираха своите съперници от борбата за четвъртфиналите.

По този начин "плавите" финишираха на второ място в групата с две победи и една загуба, а южносуданците имат огледален баланс и завършиха на третата позиция. Успехът на "орлите" се оказа добре дошъл и за състава на Гърция, който стана сред най-добрите два тима, класирали се за следващата фаза.

Двата отбора дадоха да се разбере, че този мач може да се превърне в зрелище още на старта. Филип Петрушев и Никола Йокич се превърнаха в главни действащи лица за сърбите, докато от другата страна Нуни Омот и Бул Куол бяха най-дейни в нападение. Все пак „плавите“ намериха начин да си издействат крехък аванс от точка в края на дебютния период.

Символичните домакини често докосваха двуцифрената преднина в хода на втората част, когато Никола Милутинов и Богдан Богданович комбинираха своите усилия. Южносуданците показаха нови признаци на живот и равенството отново бе поставено на таблото чрез Карлик Джоунс, Куол и Омот. Точният мерник на Богданович изгря на сцената, а Йокич напомни за себе си и по този начин „орлите“ се прибраха в съблекалнята при 47:44.

Йокич и Богданович се погрижиха западните ни съседи се зарадват на силен старт през третата част. Уениън Гейбриъл, Мериъл Шайок и Куол върнаха надеждите на африканците, че могат да постигнат обрат. Поредна доза успешни комбинации, завършени основно от Йокич и Богданович, предоставиха възможността на европейците да си издействат 5-точков актив след 30 минути.

Нова порция точни стрелби на Гейбриъл, Омот и Шайок при откриването на заключителната четвърт показаха, че южносуданците няма да се предадат. В този момент Василие Мицич, Богданович и Петрушев имаха подобаващ отговор, а сърбите отново започнаха да мечтаят за двуцифрена разлика, което в крайна сметка се случи и оттам връщане нямаше.

Богдан Богданович се превърна в кошмар за защитата на южносуданците, отчитайки се с 30 точки, 8 асистенции и 6 точни шута от далечна дистанция. Никола Йокич го последва с 22 и 13 борби, Василие Мицич се отчете с 15, 6 овладени под двата ринга топки и 7 завършващи подавания. Филип Петрушев наниза 10 точки.

Карлик Джоунс (5 борби и 10 асистенции) и Мериъл Шайок (5 точни стрелби зад дъгата) отвърнаха за африканците с по 17 точки. Нуни Омот прибави 14, Бул Куол остана с 11.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледецки спечели четвърта поредна титла на 800 м свободен стил
Ледецки спечели четвърта поредна титла на 800 м свободен стил
Златен медал за Теа Лафонд в тройния скок на Игрите в Париж
Златен медал за Теа Лафонд в тройния скок на Игрите в Париж