НОВИНИ

Сърбия заема мястото на Русия във финалите на "Купа Дейвис"

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:05, 14.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
новак джокович сърбия обърнаха казахстан финалите купа дейвис
Слушай новината

Международната тенис федерация (ITF) обяви, че националният отбор на Сърбия ще заеме мястото на Русия като участник във финалите на Купа "Дейвис" през септември.

Решението на ITF идва във връзка с отстраняването на всички руски и белоруски отбори от международни състезания заради руската инвазия в Украйна.

По този начин представителите на "Сборная" няма да имат възможността да защитават трофея, който спечелиха през 2021 година.

От друга страна пък сърбите получиха право да заемат тяхното място в турнира като най-високо ранкирания полуфиналист от последното издание на надпреварата.

Първоначално западните ни съседи бяха един от двата тима, заедно с този на Великобритания, които получиха специална покана за участие във финалите на Купа "Дейвис", но заради решението на ITF сега тази покана ще отиде при някой друг отбор. Това ще бъде някой измежду 12-те, които загубиха в квалификационния кръг на турнира в началото на март (Еквадор, Румъния, Финландия, Колумбия, Канада, Бразилия, Словакия, Унгария, Норвегия, Япония, Чехия, Австрия).

Междувременно санкциите за руските и белоруските отбори се отразиха и върху женската отборна надпревара в тениса "Били Джийн Кинг Къп". Изваждането на шампионките от последното издание на надпреварата от Русия означава, че на тяхно място в турнира влиза отборът на Австралия.

Това облагодетелства и състава на Словакия, който трябваше в квалификационния кръг да се изправи срещу австралийките, но вместо това сега ти директно ще играят на финалите.

Същото важи и за тима на Белгия, който трябваше да се бори за своето място на финалите на "Били Джийн Кинг Къп" срещу отбора на Беларус.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдбата на именията, свързани с фамилията Путин
Съдбата на именията, свързани с фамилията Путин
Маскиран с пистолет обра бензиностанция в Тополовград
Маскиран с пистолет обра бензиностанция в Тополовград