НОВИНИ

САЩ са доставили тайно на Украйна далекобойни ракети

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:07, 25.04.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

През последните седмици САЩ са доставили тайно на Украйна далекобойни ракети АТАКМС и оръжието вече е било използвано два пъти, потвърди официален Вашингтон. Точен брой на ракетите не се посочва. Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан го определи като "значителен" и обеща нови доставки. Киев се е ангажирал да използва ракетите само в рамките на Украйна. Москва заяви, че това оръжие няма да промени изхода от войната.

Украйна е използвала за първи път оръжието на 17 април срещу руско военно летище в Крим на 165 километра от фронтовата линия в Украйна, а впоследствие и във вторник тази седмица срещу руски сили в окупирания пристанищен град Бердянск, югоизточна Украйна.

"Мога да потвърдя, както вече сте чули, че през февруари президентът инструктира екипа си за предоставяне на Украйна на значителен брой ракети АТАКАМС за употреба на украинска суверенна територия. Доставката е тръгнала през март, като част от помощта, одобрена от президента на 12 същия месец", каза Джейк Съливан - съветник по националната сигурност към Белия дом.

Ракети АТАКаМС със среден радиус на действие са били получени от Украйна през септември, но по изпращането на далекобойната версия имаше многомесечни спорове в Белия дом. Пентагонът първоначално се противопоставяше поради опасения за отслабване на американската бойна готовност. Резерви имаше и заради евентуални удари на Украйна дълбоко в руска територия. Промяната в позицията на Вашингтон е настъпила след като през декември и януари Русия е използвала срещу Украйна далекобойни ракети, доставени от Северна Корея, въпреки американските предупреждения да не го прави. На везните във Вашингтон са натежали и руските обстрели срещу критичната инфраструктура на Украйна.

Кремъл повтори тезата си, че Съединените щати са пряко въвлечени във войната и увеличават обсега на оръжията, доставяни на Украйна.

"Това няма да промени принципно изхода от войната. Ние ще постигнем целите си, но ще възникнат повече проблеми за самата Украйна", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

В края на март в Съединените щати са започнали да постъпват нови ракети АТАКМС от производителя Локхийд Мартин, което е разсеяло опасенията за американската бойна готовност. Така в средата на февруари Президентът Байдън е приел единодушна препоръка на екипа си в полза на Украйна. Оставало да се намери начин за заплащане на ракетите на фона на изчерпаните съществуващи възможности и блокадата в Конгреса. Възможност се появила през март, когато няколко договора на Пентагона се оказали по-евтини и президентът използвал разликата от 300 милиона. Ракети АТАКМС са включени и в първия милиард за оръжие от общо 61 милиарда нова помощ за Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев отпадна в осминафиналите на европейското първенство по джудо
Янислав Герчев отпадна в осминафиналите на европейското първенство по джудо
Рафаел Надал даде само гейм на американски тийнейджър на старта на Мастърса в Мадрид
Рафаел Надал даде само гейм на американски тийнейджър на старта на Мастърса в Мадрид