САЩ връща едностранно санкциите срещу Иран

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
10:58, 20.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Съединените щати увериха, че санкциите на ООН срещу Иран отново влизат в сила от днес и заплашиха с последствия страните, които не ги спазват. Заявлението идва след активирана едностранно от Вашингтон противоречива процедура, без одобрението на останалите държави.

"Съединените щати приветстват връщането на всички прекратени по-рано санкции на ООН срещу Ислямска република Иран, водещият спонсор на тероризма и антисемитизма в света", се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео.

Но на практика страната му остава сама в налагането на санкциите. Почти всички останали членове на Съвета за сигурност на ООН не подкрепят този механизъм. Върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел напомни, че Съединените щати нямат легитимни правомощия, след едностранното им напускане на Съвместния план за действие по ядрената програма на Иран.

Майк Помпео обаче предупреди, че страната му е готова да предприеме стъпки срещу всички държави, които не изпълняват своите задължения, свързани със санкциите.

В самия Иран, където хората търпят последствията от продължителното ембарго и пандемията от COVID-19, хората приемат последните новини със смесица от тревога и примирение.

Лейла Зангене: За иранския народ вече е достатъчно трудно. Животът ни и така е труден, независимо дали санкциите ще бъдат наложени отново или не.

Часове по-рано командирът на Корпуса на иранската революционна гвардия предупреди, че атаката срещу американски бази в Ирак не е окончателното отмъщение за убийството на иранския генерал Касем Солеймани в началото на годината. Заместникът на ликвидирания в Ирак Солеймани заяви, че се подготвят нови атаки срещу американски цели.

ген. Хосейн Салами: Ние ще вземем на прицел онези, които са замесени пряко или косвено в мъченическата смърт на нашия велик генерал Касем Солеймани.

По повод коментарите на американския президент, че отговорът на подобна атака ще бъде "хилядократно по-голям", Хосейн Салами увери, че никоя държава, включително Съединените щати, вече не може да наложи война на Иран, а изявленията на Доналд Тръмп не притесняват иранските власти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Габриела Петрова със злато от Балканиадата в Клуж
Габриела Петрова със злато от Балканиадата в Клуж
Мая Манолова: "Изправи се.БГ" иска ревизия на всеки политик, независимо от партийната му принадлежност
Мая Манолова: "Изправи се.БГ" иска ревизия на всеки политик, независимо от партийната му принадлежност