НОВИНИ

Състезанията по сърф на ЛОИ 2024 остават в Таити

Любопитното е, че домакин на надпреварите по сърф от програмата Игрите в Париж 2024 ще бъде Френска Полинезия, която е разположена на повече от 15 000 км от олимпийската столица

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:05, 11.12.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Френска Полинезия Моетай Бротерсон обяви в Таити, че състезанията по сърф на Летните олимпийските игри 2024 в Париж ще останат в Теахупо, въпреки че от месеци насам има напрежение между властите, организаторите на Игрите и местното население, съобщи АФП.

"Решението, което взехме тази вечер позволява Олимпийските игри да се състоят тук, а в същото време и Световната сърф лига да проведе годишното си състезание", заяви Бротерсон след среща с организации за защита на околната среда.

В последните месеци се породиха редица спорове, тъй като се взе решение традиционната дървена кула за съдиите да бъде заменена с такава, изградена от алуминий. По време на технически тестове в началото на месеца обаче една от платформите, които участват в ремонтните дейности, счупи корал и това накара правителството в Полинезия да спре работата.

По този повод Моетай Бротерсон представи в неделя нов план за работа, който трябва да завърши с построяването на нова кула на 13 май, няколко дни преди състезанието от Световната сърф лига, което ще бъде и тест преди олимпийските игри през юли.

Президентът на Френска Полинезия обяви още, че е получил подкрепата на всички кметове, федерацията по сърф и асоциациите, които представляват общността на сърфистите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел настоява за увеличаване на помощта за Украйна
Брюксел настоява за увеличаване на помощта за Украйна
Бюджетната комисия прие на второ четене план-сметката на държавното обществено осигуряване
Бюджетната комисия прие на второ четене план-сметката на държавното обществено осигуряване