НОВИНИ

Сектанти се събират в пещера утроба край Татул

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
22:00, 27.06.2021
5598
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Едната от пещерите утроби край Татул е превърната в сектантски храм, видя екип на "По света и нас". Местните разказват, че последно там са забелязани хора преди изгрев в деня на лятното слънцестоене. По думите им там хората пристигат облечени в бели роби и изпълняват окултни танци около огнище.

Входът на пещерата утроба е преграден със саморъчно направена врата и веднага след нея ни посреща композиция, която изразява култ към "Богинята майка". Нейно изображение заедно с това на гуруто на религиозното движение е поставено и в дъното на пещерата.

"Утробата на Богинята майка. В случая няма никакво съмнение, че това е превърнато в олтар. Ето виждаме тези камъчета, които символизират олтарната преграда, т.е. пространството от другата страна е свещено", обясни проф. Николай Овчаров.

Жълтата охра се смята за свещен цвят и вероятно по тази причина пространството е напудрено с нея. В центъра на пещерата е оформено огнище, в което са принасяни и даровете, зърнени култури, орехи и плодове.

"Очевидно, че това е било нещо като античните тризни, т.е. свещените огнища, на които са поднасяни даровете. И наистина виждаме и даровете, макар че някои от тях са доста странни, като кокосовия орех", допълни проф. Овчаров.

Местните не искат да застанат пред камерата, но разказват, че тук редовно идват сектанти. Най-големи групи пристигали по време на пролетното и есенното равноденствие, както и в деня на лятното слънцестоене.

"Факт е обаче, че са се стремили да направят храм. Това, което отворихме като врата всъщност, аз първо реших, че е преграда животните да не влизат, но това си е точно вратата на храма", обясни още проф. Овчаров.

Последно дошли на 21 юни, преди изгрев. Били млади хора, облечени в бели роби и предвождани от водач с дълга брада. Останали до следващия изгрев.

"Като имам предвид някои от изображенията, не изключвам тук да има и оргии от Орфически порядък, да го наречем така", смята проф. Овчаров.

Местните твърдят, че част от танците изпълняват голи, което е характерно за някои индуистки движения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избирателна активност над 60% в пазарджишкото село Памидово
Избирателна активност над 60% в пазарджишкото село Памидово
Неофициално: Ще има балотаж на местните избори в Благоевград
Неофициално: Ще има балотаж на местните избори в Благоевград