НОВИНИ

Семейства в Созопол нямат достъп до домовете си заради археологически разкопки

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 03.12.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки семейства нямат достъп до домовете си в местността "Буджака" в Созопол, след като разкопаха улицата им, заради археологически проучвания. На практика ул. "Южна" е непроходима от няколко дни, а потърпевшите са десетки семейства.

Проблемите на жителите на един от най-скъпите квартали в Созопол - "Буджака", започнали преди няколко дни. Археолозите започнали работа по трасето с дължина близо 500 метра и го разкопали. А след разкопките пътят е оставен в дупки и кал.

"Бяхме изненадани, прибирайки се вечерта от работа, от това, че е разкопана улицата, която ние сме градили със собствени средства. И ние ще сезираме прокуратурата и РДНСК", заяви Йосиф Спиридонов.

Според жителите на "Буджака" преминаването с автомобил по ул. "Южна" е невъзможно.

"Преди няколко дни съм излязла от болница и останах много изненадана, когато се прибрах. Ако евентуално пак ми се наложи някаква лекарска помощ, аз не виждам какво мога да направя", каза Антония Бернаскони.

От община Созопол са назначили комисия, която да извърши проверка.

"Целият "Буджак" е една зона, която е изключително проблемна и по която работим, за да бъде вкарана наистина в границите на едно нормално селищно образувание. Защото във вида, в който е към настоящия момент, има изключително много неуредици. Улици, които не са улици, водопроводи, които са незаконни, канализационни инсталации, които също са били такива и незнайно как са били присъединени от ВиК към това нещо", каза Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол.

Археологът обясни пред БНТ, че направените разкопки се нужни, за да се докаже, че в района няма археологически ценности. Това е нужно за разрешително за изграждането на водопровод, тъй като мястото попада в зоната на паметника "Античен некропол на Аполония".

"Нашите дейности са свързани единствено и само с археологическо наблюдение, което има за цел установяване наличие или липса на археологически структури и материали", коментира Димитър Найденов, археолог.

Строителните книжа, изискуеми по Закона за устройство на територията, са съгласувани с Министерството на културата, откъдето са издали предписание за проучвания в района. Според закона след реализацията на проекта трябва да се възстановят нанесените щети по трасето.

"На мен не ми е известно какъв статут притежава тази улица. Обикновено улиците, които не са процедирани по ЗУТ в зоната имат статута на черен път, земеделска територия", Димитър Найденов, археолог.

"Това си е официална улица, тя си съществува в кадастъра", заяви Петя Норт.

От община Созопол заявиха, че в утрешния ден ще бъдат ясни резултатите на комисията, която е прави проверката.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Димитров: Славия има потенциал и това ще го покажем в турнира за Купата на България
Иван Димитров: Славия има потенциал и това ще го покажем в турнира за Купата на България
Юлия Иванова-Минчева: Имаше доста напрежение, но момичетата се справиха с него
Юлия Иванова-Минчева: Имаше доста напрежение, но момичетата се справиха с него