НОВИНИ

Сериозен е натискът върху болницата в Ямбол заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 12.12.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Напливът на COVID пациенти в областната болница в Ямбол е доста сериозен, но все още далеч от критичността. Следващата седмица ще бъдат разкрити нови 10 легла, ще има и достатъчно персонал. Натискът върху лечебното заведение е увеличен и заради затварянето на COVID отделението в Елхово, където няма достатъчно медици. Пациенти с коронавирус се приемат и в частната болница в града.

Ситуацията в Ямболската болница не е критична. Медицинският персонал успява да се справи с увеличения брой пациенти, въпреки че има и заболели лекари и медицински сестри. Следващата седмица ще бъдат разкрити нови 10 легла във вътрешно отделение. Могат да отделят и още при необходимост.

Д-р Димитър Рунков, изпълнителен директор на МБАЛ „Свети Панталеймон", Ямбол: Не мога да кажа, че има свръхкритично състояние в болницата в Ямбол. Да, имаме постоянно наплив, идват, преглеждат се, биват сортирани. Някои от тях се уговарят да се върнат по-късно да си бъдат приети, но това става в рамките на същия ден. Тежък пациент в МБАЛ "Свети Панталеймон" не е връщан.

Повече са пациентите в Ямболската болница и заради затварянето на COVID отделението в Елхово.

Д-р Димитър Рунков: Определено от този район - Стралджа, Елхово, района около Елхово, Болярово незнайно по каква причина за мен идват пациенти в тежко общо състояние, голяма част от тях директно за COVID реанимация. Определено Елхово ни беше някакъв гръб, пак говорим за първа линия в този район.

В ямболската болница разполагат с 13 респиратора, предназначени за реанимациите. Не апаратурата обаче е сериозния проблем.

Д-р Димитър Рунков: Проблемът на COVID реанимацията в момента е, че четири човека обслужват пет операционни зали и COVID и две реанимации, говоря за четири доктори. Сестри също, те са на предела на силите си.

Заради заразен персонал до понеделник остава затворено АГ отделението. Заради карантина и болнични на медиците вече втора седмица са затворени очното отделение и отделението уши, нос, гърло.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мустафа Карадайъ е преизбран за лидер на ДПС
Мустафа Карадайъ е преизбран за лидер на ДПС
Американските здравни власти дадоха одобрение за започване на масова ваксинация
Американските здравни власти дадоха одобрение за започване на масова ваксинация