НОВИНИ

Ресторантите в Сандански разчитат на доставки по домовете

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 12.12.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Голяма част от ресторантите в Сандански не са затворили напълно, а продължават да работят като разчитат на доставки по домовете. Собствениците отчитат в пъти по-ниски приходи. Това е и причината да се принудят да съкратят около 40% от персонала си, както и да намалят разходите си до минимум.

Николай Иванов е собственик на семейно заведение в Сандански. Разчита основно на поръчки от обедно меню, които доставя до домове и офиси. Казва обаче, че това не е достатъчно, за да реализира печалба от дейността на ресторанта си.

Трудно ни е, три седмици ок. Въпреки че сега са Новогодишни празници, ние изпускаме всички групови събирания. Нашето семейство работи без пари. Няма как само с едно обедно меню всички да получаваме нормални заплати, защото тоя ресторант има и ток, има и вода, има и наем, има осигуровки, от които разходи ние не можем да избягаме, казва Николай.

Въпреки че не е затворил напълно ресторанта си, мъжът е принуден да се раздели с част от персонала си.

Това е неминуемо, защото аз на тия хора не мога да им подсигуря и 20 лв. надница. Аз не мога да накарам един човек да работи 8 часа и накрая да не мога да му дам поне 20 лв. Това е кощунство, категоричен е Николай.

На края на годината, ако сметките са 0 на 0 - това ще е най-позитивното от цялата ситуация. Не мисля, че ще се справим както предходни години, но мисля, че 0 на 0 ще е един добър резултат, ако изобщо успеем да достигнем до там, споделя Асен Иванов, който също е собственик на заведение.

Ресторантьорите се надяват ограничителните мерки да продължат да действат в разумен срок и заведенията да отворят врати на 21 декември.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за опасност от наводнения в Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив на 13 декември
Жълт код за опасност от наводнения в Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив на 13 декември
Кубрат Пулев: Ще донеса титлите в България
Кубрат Пулев: Ще донеса титлите в България