НОВИНИ

Сериозен интерес към детски фестивал на рециклирането

сериозен интерес детски фестивал рециклирането
bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 06.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Над 1000 деца и родители се включиха в RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“, снимаха се и получиха автограф от олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова. Входът за събитието, което се проведе на стадион „Юнак“, беше 5 пластмасови бутилки.

„Благодаря за възможността да съм част от това прекрасно събитие. Смятам, че рециклирането и събирането на отпадъците разделно е наше задължение, за да опазим красивата ни природа чиста. Деца, събирайте разделно, забавлявайте се и играйте. Разделното събиране е дисциплина. Както ставаш сутрин, обличаш си дрехите и отиваш на работа, по същия начин е и разделното събиране на отпадъците. Аз имам цветни кофи близо до моя дом и всяка сутрин изхвърлям боклука си разделно, след което продължавам накъдето съм тръгнала“, заяви Мадлен Радуканова.

RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ стартира с Куклен театър за най-малките. В главните роли бяха кофите-чудовища от Театър на приказката, които хапват хартия, метал, пластмаса и стъкло.

Следваха забавни игри с четири нови спорта: хокей с пластмасова бутилка, рециклиращ баскетбол, картонен футбол и тенис с хартиена топка. Тези спортове нямат претенции да са олимпийски, но пък помагат да даваме нов живот на отпадъците и да пазим природата си по-чиста.

Имаше викторини и яки гърмящи и цветни химични и физични експерименти, които разкриха тайната на трансформацията на един отпадък в нов продукт, както и работилница „Ценна пластмаса“, от която децата научиха нагледно как се случва процеса на рециклирането с помощта на самоделно изработени инсталации.

Като награди бяха раздадени бяха над 500 спортни пособия.

Втората част на фестивала е на 11 юни (събота) под надслов ”Виж къде отиват разделно събраните отпадъци“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха психичноболен мъж от Варна, барикадирал се в къщата си
Задържаха психичноболен мъж от Варна, барикадирал се в къщата си
Треньорът на вратарите на ЦСКА 1948: Любослав Пенев постави високи цели на отбора (Видео)
Треньорът на вратарите на ЦСКА 1948: Любослав Пенев постави високи цели на отбора (Видео)