НОВИНИ

"Шапки" пазят покрива на катедралата във Варна по време на ремонта

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 19.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Бели конструкции се появиха върху куполите на катедралния храм "Успение Богородично" във Варна, който е в ремонт от няколко месеца. Благодарение на тези бели "шапки", както ги наричат варненци, майсторите там ще могат да работят спокойно и да не зависят от капризите на времето.

Куполите на Катедралата "Свето Успение Богородично" във Варна не са обновявани от изграждането на храма преди 130 години. С помощта на дарители ремонтът на покрива вече започна. Ще бъдат позлатени и куполите. Затова обаче е необходима постоянна температура. С тази задача се зае варненска печатница, където се изработват специални "шапки" от промазан винил.

Екатерина Димитрова: Поставянето на шапките го извършват алпинисти, като след малко ще видите как един от тях спуска единия триъгълник оттук.

За всяка "шапка" се използват 550 метра конец и над километър въже.

Милена Чолакова: Първият купол, например, е покрит с винил, който е над 500 квадрата, вторият, по който работим в момента, е около 800.

Алпинистите, които сглобяват паната над куполите, работят на над 35 метра височина. "Шапките" трябва да бъдат здраво закрепени, за да издържат поривите на силния вятър във Варна през зимата.

Ремонтът на катедралата ще струва над 2,5 милиона лева и ще продължи една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати от БСП се включват като доброволци в преодоляването на COVID кризата
Депутати от БСП се включват като доброволци в преодоляването на COVID кризата
Спорът между София и Скопие: Възможно ли е решение до края на годината?
Спорът между София и Скопие: Възможно ли е решение до края на годината?