НОВИНИ

Шефът на "Фронтекс" посети българо-турската граница

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 15.09.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителният директор на "Фронтекс" заедно с ръководството на Гранична полиция и главния секретар на МВР посети българо-турската граница, за да оценят готовността за посрещане на миграционен натиск.

Впечатленията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана са, че властите у нас се справят. Към момента не се налага използването на армията за охрана по границата. Най-напрегната е ситуацията по южната ни граница. За това там са командировани служители на МВР от вътрешността на страната.

"Тази сутрин обсъдихме с българските власти къде е необходимо да добавим подкрепа от Фронтекс и мисля, че настина страната Ви ще получи тази подкрепа, където има нужда и го желае. След края на COVID очакваме увеличаване на нелегалния трафик през граничните пунктове", каза изпълнителният директор на "Фронтекс" Фабрис Лежери.

Оградата по границата ни с Турция е нарушена в два участъка. От "Фронтекс" обещаха помощ в критичните стоки.

"Засилен натиск - ако трябва да говорим в цифри в сравнение с миналата година на българо-турската граница около 6 пъти повече опити за проникване на нашата територия и също като брой лица, които са влезли на територията на страната", обясни главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инфлацията у нас достигна 3.7%
Инфлацията у нас достигна 3.7%
Емил Георгиев: От „Екогласност“ бяхме потърсени във връзка с нов политически проект
Емил Георгиев: От „Екогласност“ бяхме потърсени във връзка с нов политически проект