НОВИНИ

Щангистът Ангел Русев с трета поредна европейска титла при мъжете

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:33, 16.04.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
ангел русев шести световното вдигане тежести богота
Слушай новината

Българският щангист Ангел Русев завоюва своята трета поредна европейска титла, след като спечели златния медал в категория до 55 кг по време на шампионата на Стария континент в Ереван, Армения.

По този начин възпитаникът на русенската школа повтори успехите си от Москва 2021 и Тирана 2022, с което осигури на България и първа титла от европейското първенство в Ереван.

Русев започна състезанието с успешен опит на 105 кг в движението, но след това се провали на 108 кг. Все пак българският щангист се събра и в последния си опит изхвърли 109 кг, с което остана на 4-о място в това движение.

В изтласкването пък 21-годишният щангист започна с успех на 135 кг, а още във втория си опит си осигури златния медал в изтласкването, след като се справи със 141 кг. По този начин Ангел събра двубой от 250 кг, което му позволи дори да не излиза на подиума за последния си опит, тъй като той на практика вече бе недостижим на върха.

Другият българин в надпреварата Дениз Данев пък остана на 6-о място в крайното подреждане, след като събра двубой от 222 кг - 96 кг в изхвърлянето и 126 кг в изтласкването.

Сребърният медал заслужи представителят на Грузия Рамини Шамилишвили, който беше най-добър в изхвърлянето със 113 кг, а след това в изтласкването вдигна и 136 кг за двубой от 249 кг.

С бронза се окичи румънецът Валентин Янку, който събра двубой от 245 кг - 109 кг в изхвърлянето и 136 кг в изтласкването.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Весела Лечева поздрави Ангел Русев след триумфа му на европейското по щанги
Министър Весела Лечева поздрави Ангел Русев след триумфа му на европейското по щанги
Кузманов стартира с победа в квалификациите в Баня Лука
Кузманов стартира с победа в квалификациите в Баня Лука