НОВИНИ

Ще гласуваме ли с машини в неделя?

ЦИК чака какво ще предприеме Министерството на електронното управление след решениета на ВАС

гласуваме машини неделя
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:33, 31.10.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК очаква министърът на електронното управление да информира комисията какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която ЦИК не може да проведе машинно гласуване на втори тур. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с решението на Върховния административен съд вчера, което върна машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември.

В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.

От решението на ВАС става ясно, че решението на ЦИК от 27 октомври за начина на гласуване на първи тур е законосъобразно, посочи Нейкова. Тя отбеляза, че Съдът приема, че на практика министърът на електронното управление не е провел законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване и на машините с изискванията на Изборния кодекс, тъй като той няма право да делегира своите правомощия на друго лице, в случая на зам.-министъра на електронното управление.

По думите на Нейкова министърът на електронното управление "трябва да изпълни своите задължения по Изборния кодекс, съобразно мотивите на съдебното решение". За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура по удостоверяване на съответствието и да се извърши от компетентния за това орган по предвидения в закона ред, съобразно мотивите на съда, посочи Нейкова. Съдът приема, че компетентен орган може да бъде само министърът, но не и негов заместник, допълни тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова: ЦИК не устоя на политическия натиск, решението на ВАС е в правилната посока
Надежда Йорданова: ЦИК не устоя на политическия натиск, решението на ВАС е в правилната посока
ЦИК обяви резултатите при обработени 100% от протоколите
ЦИК обяви резултатите при обработени 100% от протоколите