НОВИНИ

Ще изпратят ли Германия и САЩ танкове на Украйна?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:31, 25.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати и Германия ще изпратят танкове в Украйна. Това се посочва в публикации на няколко американски и германски медии, цитиращи анонимни високопоставени източници. Към момента нито Вашингтон, нито Берлин са потвърдили официално твърденията, че Киев ще получи танкове "Ейбрамс" и "Леопард 2".

Твърди се, че Джо Байдън и Олаф Шолц са постигнали споразумение и две от най-силните страни членки на НАТО ще отпуснат така желаната от украинските сили тежка военна техника.

11 месеца след като Русия нахлу в Украйна и след засилен натиск от страна на други натовски държави основно към Германия е все по-вероятно Берлин и Вашингтон да предоставят свои танкове на Киев. Това се посочва в няколко западни медии, които се позовават на свои анонимни източници.

Новината тръгна от германското издание "Шпигел" според което канцлерът Олаф Шолц е решил да изпрати най-малко 14 танка "Леопард 2" на Украйна. В публикацията се казва, че Украйна ще получи поне една рота танкове от запасите на Бундесвера. Ще бъде разрешено и на трети страни, закупили германските танкове, да ги предоставят на украинските сили. 16 европейски и натовски държави имат танкове "Леопард".

Официално искане за разрешение да бъдат изпратени на Украйна вече е подадено от Полша, която получи германска техника, след като предостави своята съветско производство на Киев.

Засега от правителството в Берлин отказват коментар, а канцлерът Шолц се очаква да говори след 14.00 българско време в Бундестага. Но няколко германски депутати, сред които и председателят на комисията по отбрана, споделиха статията на "Шпигел".

"Решението да доставим танкове "Леопард 2" беше трудно, но неизбежно. Това е новина, която носи избавление на изстрадалата и смела Украйна", заяви Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председател на комисията по отбрана в Бундестага.

"Уолстрийт джърнал", "Вашингтон пост" и други медии отвъд Океана съобщават, че след постигната договорка между Джо Байдън и Олаф Шолц Съединените щати ще изпратят поне 30 танка "Ейбрамс".

Твърди се, че е възможно новината да бъде оповестена още днес. Но доставката може да отнеме месеци, а използването им е възможно едва след специално обучение.

"Запознати сме с публикациите в медиите относно решението на Съединените щати да изпратят танкове "Ейбрамс" на Украйна. Към момента нямам какво да коментирам по темата. Когато и ако има развитие, ще бъдете уведомени", допълни бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира новината с думите - "подобни доставки не вещаят нищо добро за бъдещето на отношенията между двете държави". Неотдавна по повод решението на Лондон да даде на Киев танкове "Чалънджър" той се закани те да "горят на бойното поле".

Без да посочва имена украинският президент Зеленски обвини западни лидери в липса на решителност в оказването на реална подкрепа на страната му. Киев твърди, че се нуждае от 300 танка, за да успее да обърне хода на войната и да освободи окупираните от руските сили територии.

"Много се говори за танкове. За съвременните танкове, от които се нуждаем и за това как можем да ги получим. Изговори се много, чухме много обещания. Но е важно да не забравяме и каква е реалността - не се нуждаем от 5, 10 или 15 танка. Нужни са ни много повече", добави украинският президент.

Володимир Зеленски каза още и че Украйна се готви за предстояща нова руска офанзива. Според него Москва ще обяви нова мобилизация, с която да попълни редиците на армията си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият премиер на Нова Зеландия положи клетва
Новият премиер на Нова Зеландия положи клетва
Изслушват Николай Милков заедно с посланика ни в Северна Македония за случая "Пендиков"
Изслушват Николай Милков заедно с посланика ни в Северна Македония за случая "Пендиков"