НОВИНИ

Часовникът на Страшния съд: Колко време остава до човешкото самоунищожение?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:01, 24.01.2023 (обновена)
10121
Чете се за: 03:12 мин.
Любопитно
Слушай новината

Часовникът на Страшния съд беше пренастроен днес. Световни учени обявиха, че през изминалата година човечеството се е доближило до апокалипсиса с още десет секунди. До тази вечер часовникът показваше 100 секунди преди полунощ, а сега вече символичният срок до страшния съд е 90 секунди. Наистина всичко това звучи стряскащо, но това е и целта - да обърнем внимание и да вземем мерки срещу дейностите, които вредят на планетата и на човечеството.

Приближаваме ли се към края на света? Пред БНТ говори един от учените, които управляват Часовника на Страшния съд

Ритъмът на събитията определя скоростта на стрелките на "Часовникът на Страшния съд". Така е замислен символичният механизъм. Часовникът метафора бил създаден в началото на Студената война, за да напомня на човечеството ядрената заплаха.

"През последните години към ядрената заплаха се добавиха климатичните промени, нововъзникващите разрушителни технологии, всякакви катастрофални рискове, пред които сме изправени до голяма степен заради собствените ни действия", заяви Пол Инграм, преподавател в университета в Кеймбридж.

Настройването на Часовника е поверено на Съвета на директорите на списанието "Бюлетин на атомните учени". Думата имат и 11 нобелисти. Когато Часовникът бил създаден през 1947 година стрелките показвали 7 минути до полунощ.

"Това, което ме притеснява, не е нито изменението на климата, нито ядрените оръжия. А комбинацията от всички заплахи. Рискът от ядрена война нараства със засилването на промените в климата, защото държавите започват да се състезават за изчезващите ресурси. Поддържането на стандарта на живот, с който сме свикнали, води до унищожаване на екосистемите", коментира Пол Инграм.

Към тези заплахи 2022 година добави и войната в Украйна.

"2023 година се очертава като доста мрачна година. Наблюдавайки войната в Украйна, мога да кажа, че има индикации, че и двете страни са готови да ескалират кризата, вместо да пристъпят към деескалация. Но все пак, напълно е възможно да започнат преговори и през 2023 година да се случи нещо положително. Тогава ще можем да нулираме часовника", каза още Пол Инграм.

Връщането на стрелките се е случвало. След края на Студената война през 1991 година. Тогава часовникът показвал 12 часа без 17 минути.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия реши да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна
Германия реши да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна
Райън Бидунга: Трябва ми време да се адаптирам в ЦСКА 1948 (Видео)
Райън Бидунга: Трябва ми време да се адаптирам в ЦСКА 1948 (Видео)