Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Приближаваме ли се към края на света? Пред БНТ говори един от учените, които управляват Часовника на Страшния съд

от БНТ
17:08, 20.01.2022
7921
Чете се за: 06:47 мин.
Общество
Слушай новината

От 1947 година в Чикагския университет има часовник, който отчита колко човечеството се е приближило до края на света. Наричат го "Часовникът на Страшния съд".

Направен от учени от Чикагския университет, които са участвали в създаването на атомната бомба през Втората световна война, ударила градовете Хирошима и Нагазаки в Япония. От тогава до днес, на всеки 20 януари, учените от университета се събират, за да решат дали да изместят стрелката на часовника напред - към края на света и ли назад, за да отбележат намаляване на опасността, надвиснала над човечеството. Или да я оставят на същото място, както стана тази година.

Какви са мотивите им - кореспондентът ни в САЩ Симеон Гаспаров разговаря за предаването "Светът и ние" с Д-р Рейчъл Брансън, която е президент и главен изпълнителен директор на „Бюлетина на атомните учени".

Доктор Брансън, какво е Часовникът на Страшния съд?

Часовникът на Страшния съд е една метафора за това колко близо е човечеството да унищожи нашата планета и бъдещето на човешкия род. Създаден е от един художник през 1947 г. и това е 75-ата година, откакто Часовникът отмерва.

Колко близо сме до края на човечеството днес?

В този момент часовникът вече показва 100 секунди преди полунощ, никога не сме били така близо до края. Последно го настройвахме през 2020 г.

Защо сме толкова близо до края, според вас?

Именно това е въпросът! Много хора вярват, че по време на Студената война сме преживели далеч по-опасен период. Но тогава, през 1953 г. часовникът показваше две минути до полунощ. Сега сме сериозно обезпокоени, че всички споразумения за контрол над въоръжаването, цялото международно сътрудничество за справяне със заплахите на 21 век, разтуриха старите договорености и се създават нови. Поставяме фокуса върху две екзистенциални заплахи - това са разпространението и използването на ядрените оръжия и растящите предизвикателства, свързани с промените в климата. Те са несравнимо по-опасно от всичко, с което е трябвало да се справяме по време на Студената война и затова сме силно обезпокоени.

Борим се ковид пандемията вече почти две години, с широко разпространената дезинформация, с фалшивите новини, липсата на уважение към науката, експертизата. Тези фактори приближават ли ни до края?

Наистина, през 2021 г. говорихме много за дезинформацията и за пренебрегване на научните факти - разговор, който започнахме през 2020 г. И смятаме, че те усилват опасността. Сами по себе си, те не са екзистенциални заплахи, но правят тяхното преодоляване много по-трудно. Ще дам един важен пример: вижте колко неспособни се оказахме да се справим с глобална пандемия - не е налице необходимото международно сътрудничество, няма справедливо разпределение на ваксините. Науката направи чудеса, като успя толкова бързо да произведе ваксина. Вероятността човечеството да се сблъска с по-сериозна заплаха от ковид е реална и значи способността ни да реагираме се оказва доста ограничена. Това е много тревожно.

Мислите ли, че световните лидери обръщат внимание на Часовника на Страшния съд?

Според мен световните лидери започват да разбират важността на тези заплахи. А до скоро тук в САЩ, както и в световен мащаб, климатичните промени не се възприемаха много насериозно. Световните лидери твърдят, че ядрените оръжия са под контрол и могат да се справят с тях. Чуваме как Русия заплашва да придвижи ядрения си арсенал по-близо до САЩ, виждаме и слабата реакция на Китай, който дори не се появи на последните глобални преговори за климата. Това не е верният път. Бих казала, че световните лидери обръщат внимание, но не и с нужната степен на неотложност. И точно тук е нашето място като граждани на света - ние трябва да държим нашите лидери под обстрел, трябва постоянно да задаваме въпроси на нашите представители, на политиците, да настояваме те да си свършат работата и да осигурят нашата безопасност и през 21 век, а не само през 20 век.

Как можем да обърнем процеса?

Можем да го обърнем, да. Звучи просто, но трябва да говорим за това. Трябва да говорим помежду си, да говорим с близките и семействата си, трябва да направим всичко по силите си, за да стане ясно, че настоящата ситуация е нестабилна и не е в наша полза. Важно е също всеки в своята държава да предприеме мерки срещу климатичните промени - говоря за малки неща от рода на това с какво се храним, как шофираме, къде се разхождаме - дребни, ежедневни неща. Това се отнася и до производителите на продукти, които познаваме, във всички области на живота - в бизнеса, в политиката, в медицината, навсякъде. Трябва да продължаваме да говорим и да питаме, да повишаваме осведомеността, от която полиците имат нужда. Може да изглежда незначително, но много важно хората да говорят за това.

Вие сте експерт по международни отношения. Какво ще се случи според вас, ако има война между Русия и Украйна?

Всички се надяваме да няма. Много сме обезпокоени, рискът е голям. САЩ и Русия продължават да контролират 90% от световните ядрени оръжия и чуваме да се споменават тези оръжия в контекста на този конфликт. Именно там е опасността и трябва да се положат всички усилия да не се стига до война.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Освободиха под гаранция задържания за фалшиви сертификати в Пампорово
Освободиха под гаранция задържания за фалшиви сертификати в Пампорово
Греъм Кери се завърна в ЦСКА (СНИМКИ)
Греъм Кери се завърна в ЦСКА (СНИМКИ)