НОВИНИ

Ще могат ли ниви да се обработват без съгласието на собствениците?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
19:34, 25.03.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Нестопанисваните ниви да може да се обработват от други земеделски производители и да се "разместват" площи без съгласие от собствениците. Това предлагат депутатите от земеделската комисия в парламента. Гласуваните от тях изменения обаче предизвикаха несъгласие сред част от земеделците.

Законопроектът предвижда при 2/3 сключени доброволни споразумения между собственици и арендатори, терените да могат да се обединяват или разместват при обработването. Процедурата съществуваше и досега, но при 100% съгласие.

"Мнозинството от 100% става 2/3 точно, за да няма злоупотреба с право на ползватели. Тук по никакъв начин не говорим за увреждане на интересите, на който и да е собственик, напротив", убедена е Десислава Танева, вносител на законопроекта, ГЕРБ-СДС.

Големите аграрни асоциации приеха предложенията. Те са част и от бяха меморандума, който държавата подписа със земеделците за прекратяване на протестите.

"Това, което предвижда законът, е отдаване на държавен поземлен фонд на два отделни търга. Първо един за приоритетни сектори само, говоря за плодове, зеленчуци, зърнопроизводство и биологично, и след това, което остане свободно да се пусне на общ търг за всички стопани", допълва Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

На друго мнение са от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Според тях промените са прибързани, необмислени и противоконституционни.

"Частната собственост е неприкосновена и няма логика да се разпределя частна собственост с административен акт на държавната власт", посочи Евгений Орашъков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Неоткриваемите собственици на земи, чиито ниви се ползват автоматично, ще имат право да получат рента, за периода, за който земята е била обработвана. А тези, които не желаят имота им да бъде ползван от друг, ще трябва да подадат изрична декларация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха 170 кг кокаин в банани
Откриха 170 кг кокаин в банани
Къде в страната заплатите са най-високи?
Къде в страната заплатите са най-високи?