НОВИНИ

Ще се отрази ли отпадането на дерогацията на цените на горивата (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 09.12.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на горивата на дребно може да поскъпнат след 1 март, когато се очаква да отпадне разрешението за внос на руски петрол. Това предупреди бившият служебен икономически министър Никола Стоянов в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Според председателя на СДС Румен Христов, дерогацията нито е повишила, нито е намалила цената на горивата и трябва да отпадне. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче очаква поскъпване на цените.

Според бившия министър на икономиката в кабинета на Гълъб Донев - Никола Стоянов, няма яснота какво ще се случи с цените на горивата след първи март, когато ще отпадне разрешението за внос на руски петрол у нас. Той критикува кабинета и по темата "Лукойл".

Никола Стоянов, бивш служебен министър на икономиката: "Задачата за българското правителство е, ползвайки тази дерогация, да гарантира ниски цени за българските граждани, нещо, което не се прави, и в момента цените са прекалено високи спрямо цените на суровините. 17 държави от ЕС са с по-ниски цени от България при положение, че ние ползваме най-евтината суровина."

Дерогацията за руския петрол, така или иначе, нито е понижила, нито повишила цените на горивата у нас, коментира председателят на СДС Румен Христов.

"Затова - да отпадне, за да не финансираме режима на Путин", смята той.

Румен Христов, лидер на СДС: "Имахме две възможности, които да облагодетелстват България и българските граждани. Едната беше левче по-малко на бензиностанциите и втората беше събиране на данъци от свръхпечалбата, която формира "Лукойл". Нито едното се случи, нито другото."

"Аз виждам едно голямо очакване или желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато г-жа Мария Габриел ще поеме кормилото на властта. Ако евентуално леко покачване на цената, това да не е при академик Денков, а да е при Мария Габриел".

Горивата ще поскъпнат, според лидера на червените Корнелия Нинова, която видя в противоречията около дерогацията битка за овладяване на "Лукойл".

Корнелия Нинова, лидер на БСП: "Кой да овладее потоците, вноса, износа на горива, печалбите. Това е битката. Там не се спори за национален интерес или за интереса на хората, които ще плащат по-високи горива. Просто си делят интереса в "Лукойл". - А между кого конкретно е тази битка? - Вие виждате, че от едната страна стоят ГЕРБ и ДПС, а от другата - ПП-ДБ."

Пред "Дарик радио" съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че при евентуална продажба на активите на "Лукойл" трябва да има гаранции за прозрачност на собственика.

Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ: "Това си е частна сделка. "Лукойл" има пълен избор на кого да го продаде, но аз искам собственикът да се знае, да бъде с добра репутация, и ако може, да има даже компонент, в който законът за корупцията в чужбина е сложен за масата, така че да не може толкова ключов актив на България да бъде използван за корупционни или политически маневри."

Според Петков, сътресение на пазара на горива не би имало, ако целият процес се осъществи внимателно без "прибързани глупости".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Давид Попович пред БНТ: Много се радвам, че съм пред родна публика, няма да плувам на световното в Доха (ВИДЕО)
Давид Попович пред БНТ: Много се радвам, че съм пред родна публика, няма да плувам на световното в Доха (ВИДЕО)
Историческа стъпка: ЕС първи създава регулации за изкуствения интелект
Историческа стъпка: ЕС първи създава регулации за изкуствения интелект