НОВИНИ

Историческа стъпка: ЕС първи създава регулации за изкуствения интелект

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:00, 09.12.2023
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

За първи път в света - Европейският съюз постигна историческо споразумение за международни регулации при употребата на изкуствения интелект. Новото законодателство определя не само как компаниите да използват новата технология, но и правителствата на държавите членки. Споразумението поставя на челна позиция Европейския съюз, преди Съединените щати и Китай в надпреварата за регулиране на изкуствения интелект.

"Само преди няколко седмици предложихме нова законодателна рамка за изкуствения интелект. Това е първото по рода си законодателство в света. То поставя в центъра индивида и ще гарантира безопасност за хората и защита на фундаментални права", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК на 01.06.2021 г.

Европейската комисия предлага законодателството още през 2021-ва година, но след експлозията на чатбота ChatGPT в края на миналата година целият процес беше ускорен. Приложението ChatGPT създава безупречни есета и поеми, друг чатбот Бард бързо произвежда тест, снимка или звуци, а приложенията Dall-E, Midjourney и Stable Diffusion правят снимки във всякакъв стил с една проста команда. Всички приложения показват, че изкуственият интелект се развива със светкавична скорост и така рискът от злоупотреби се увеличава.

След 36-часов маратон на преговори в Брюксел Европейският парламент и страните-членки постигнаха споразумение.

"Европа се позиционира като пионер, който разбира важността на създаването на световни стандарти. Сега потегляме на това ново пътуване. Вярвам, че това е исторически ден", каза Тиери Бретон - еврокомисар за вътрешния пазар.

Един от основните препъни камъни в преговорите беше намирането на баланс - дали пък твърде много регулация няма да попречи на развитието на новата технология и Европа да изостане от останалия свят. Предвижда се колкото по-висок е потенциалният риск, свързан с едно приложение , толкова повече изисквания да има за него.

Според новото законодателство, се налага забрана за лицево разпознаване в реално време освен, когато касае националната сигурност или предотвратяване и разкриване на сериозни престъпления. Забранява се употребата за манипулация, която да влияе на свободната човешка воля, както и за предвиждане на бъдещи престъпления от страна на полицията. Не е разрешена употребата на изкуствен интелект за поставяне на социални оценки или пък категоризиране въз основа на политически, религиозни убеждения, сексуална ориентация или раса.

"Имаме гаранции. Имаме всички разпоредби, от които се нуждаем, обезщетението, от което се нуждаем, за да създадем доверие сред европейските граждани при взаимодействието с изкуствения интелект", заяви Драгош Тудораче, докладчик за Европейския парламент.

С новото законодателство се създава нов орган - Служба на Европейския съюз за изкуствен интелект, която ще има право да налага глоби на стойност 7 процента от оборота на компанията или до 35 милиона евро. Но не всички са доволни. Вицепрезидентът на една от основните лобистки групи в европейския технологичен сектор написа в социалната мрежа "Екс":

"Политическото споразумение поставя началото на важна и необходима техническа работа по решаващите детайли от Закона за изкуствения интелект. За съжаление, скоростта е надделяла над качеството!", пише Даниел Фридлендър.

В Съединените щати президентът Джо Байдън издаде указ, с който се налагат стандарти за безопасност на изкуствения интелект, а през август влезе в сила подобно законодателство и в Китай. Европейският парламент ще гласува Закона следващата година, но в страните членки той ще влезе в сила най-рано през 2025-та година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се отрази ли отпадането на дерогацията на цените на горивата (ОБЗОР)
Ще се отрази ли отпадането на дерогацията на цените на горивата (ОБЗОР)
Зависимостта към хазарта се разраства безконтролно сред младите хора
Зависимостта към хазарта се разраства безконтролно сред младите хора