НОВИНИ

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 09.12.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Това, което принуди правителството и мнозинството да критикува "Лукойл" и да се иска да се прекрати дерогацията е, че имаше две възможности, които да облагодетелстват българските граждани. Едната беше 1 лев по-малко на бензиностанциите и втората беше събиране на данъци от свръхпечалбата, която формира "Лукойл". Нито едното се случи, нито другото - това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на СДС Румен Христов.

Според него, по-добре е да се прекрати тази дерогация и да сме солидарни със санкциите, които налага ЕС и да не финансираме режима на Путин.

"Ние сме с най-ниската акцизна ставка в ЕС, с едно от ниските нива на ДДС и като извадим тези два компонента от цената на горивата, виждаме че в 17 други държави цените на горивата са по-ниски от тези в България. Смисълът на дерогацията беше да ни се разреши да купуваме евтин нефт. Цените не са се повишили, но не се понижиха", поясни Христов.

Крачка назад: Разрешението за внос на руски петрол ще отпадне от 1 март, а от 1 януари отпадат квотите за износ

По думите му, вижда се едно голямо очакване или желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Мария Габриел ще поеме кормилото на властта.

"Ако евентуално има леко покачване на цената, това да не е при акад. Денков, а да е при Мария Габриел. Заради тези две условия, които коментирахме, и не се случиха, ние затова казваме час по-скоро, но все пак беше направена крачка - от 1 януари спира износа, а от 1 март спира и дерогацията", подчерта лидерът на СДС.

По отношение на парите на държавата, той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран бюджет.

"Балансиран бюджет имаме тогава, когато разходите са равни на приходите. В случая нямаме такова нещо - ние имаме 3% дефицит, т. е. харчим повече от това, което очакваме да изкара държавата и тук притеснителното е, че много щедро се раздаваха и се раздават средства. Не че аз съм против увеличаването на пенсиите или на заплатите на общинските и държавните служители, но въпросът е дали има тази възможност", обясни Румен Христов.

Има два начина да се финансират тези допълнителни разходи - единият е чрез повишаване на данъците - нещо, което категорично няма да подкрепим не само от СДС, но и от ГЕРБ-СДС, предполагам, че и колегите от ДПС, а и голяма част от ПП-ДБ, и тогава се отива на варианта нов дълг, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тея Николова в предаването "Аз съм"
Тея Николова в предаването "Аз съм"
Майк Браун: Саша ще става все по-добър, искаме го на паркета възможно най-много
Майк Браун: Саша ще става все по-добър, искаме го на паркета възможно най-много