НОВИНИ

Историческо споразумение: В ЕС е постигнато съгласие за закона за изкуствения интелект

Как ще съжителстват новите технологии и европейските граждани?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:00, 09.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейският парламент и страните-членки постигнаха споразумение за закона за изкуствения интелект. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон нарече съгласието "историческо". То поставя на челна позиция Европейския съюз, преди Съединените щати и Китай в надпреварата за регулиране на изкуствения интелект.

След 36-часов маратон на преговори Европейският парламент и страните-членки постигнаха споразумение как изкуствентия интелект трябва да присъства в живота на европейците.

"Работихме заедно, за да имаме регламент, който зачита правата на човека в цифровата ера и който гарантира етиката и ценностите, които защитаваме в Европа. Това е един много добър регламент, който насърчава иновациите и прави иновациите съвместими със защитата на основните права", заяви Карме Артигас Бругал, държавен секретар за цифровизацията и изкуствения интелект.

Правната рамка беше предложена от Европейската комисия през 2021-ва година. Според споразумението системите за изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни рискови групи. Колкото по-висок е потенциалният риск, свързан с едно приложение за изкуствен интелект, толкова повече изисквания ще има за него.

"Имаме гаранции. Имаме всички разпоредби, от които се нуждаем, обезщетението, от което се нуждаем, за да създадем доверие сред европейските граждани при взаимодействието с изкуствения интелект", заяви Драгош Тудораче, докладчик за Европейския парламент.

Един от най-спорните моменти в проектопредложението беше използването на биометрични данни. Според постигнатото споразумение, правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хора в реално време, само когато се издирват жертви на престъпление.

Споразумението изисква, преди да бъде пуснат на пазара продукт с изкуствен интелект, да му бъде изготвена техническа документация, която да е в съответствие със законодателството на Европейския съюз, включително и на авторското право.

Предвидените глоби варират от 7 милиона и половина евро до 35 милиона. Санкциите ще се налагат от специално създадено Европейско бюро за изкуствения интелект.

"Спечелихме правото да кажем, че сме постигнали първата международна наредба за изкуствения интелект в света", заяви Карме Артигас Бругал, държавен секретар за цифровизацията и изкуствения интелект.

Европейският парламент ще гласува Закона следващата година, но в страните-членки той ще влезе в сила най-рано през 2025-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Стоянов: Не се знае какво ще стане с цените на горивата след 1 март
Никола Стоянов: Не се знае какво ще стане с цените на горивата след 1 март
Деца от Русе получават безплатна храна по европроекта "Детска кухня"
Деца от Русе получават безплатна храна по европроекта "Детска кухня"