НОВИНИ

Ще се забранят ли изцяло бездимните устройства на закрито у нас?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:45, 19.01.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

От ПП-ДБ ще инициират промени в Закона за здравето, така че да се забрани пушенето в закрити обществени места и на бездимни устройства за нагряване на тютюн, заяви за "По света и у нас" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Конкретният повод - Софийския районен съд отмени глоба на управител в заведение, наложена от РЗИ, защото от устройствата там не излизал тютюнев дим, а законът забранява само тютюнопушенето.

През март миналата година инспектор от столичното РЗИ глобява с 500 лв. салонният управител на заведение, защото хората в него пушели устройства за нагряване на тютюн. Актът е обжалван и Софийски районен съд отменя глобата. Мотивите - в закона има забрана само за тютюнопушене, а не и за употреба на тютюн въобще. В заведението пушек не се виждал. Според пулмолога д-р София Ангелова обаче пушенето с пушек или без пушек е еднакво вредно.

"Това е тютюнево изделие, след като има листа от тютюн, а листа от тютюн има в бездимните цигари и те горят при 240 градуса нагрята нишка. Затова отделят същите летливи токсични вещества", каза пулмологът д-р София Ангелова.

Все повече пациенти астматици се оплаквали, че когато попаднат в заведения, където се използват бездимни устройства, получават кашлица и задух.

"Един пушач, който поема дима от бездимното устройство той го издишва в околността и формира вторичен дим, който води до пасивно пушене", каза още д-р София Ангелова.

Според още един пулмолог, депутата Александър Симдидчиев, трябва да се вземе предвид, че тъй наречените бездимни устройства също имат дим.

"Когато сме на светло не виждаме дима и поради тази причина съдът е взел формално решение, че тъй като е бездимно не се регулира в Закона за здравето като нещо, което е тютюнопушене, защото, за да имаме пушек трябва да го виждаме", коментира д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП- ДБ.

Симидчиев ще инициира промени в Закона за здравето, където да бъдат включени и бездимните устройства като увреждащи здравето в закрити помещения.

"За да може нормативната рамка да влезе в хармония с реалността, защото реалността е, че има устройства, които наричайки се бездимни могат да заобиколят сегашната законова рамка", обясни Симидчиев.

Това е особено необходимо в момента, защото според СЗО нараства използването на електронни и бездимни цигари от младежи и деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигурността в Европа и двустранното партньорство обсъдиха Румен Радев и външният министър на Естония
Сигурността в Европа и двустранното партньорство обсъдиха Румен Радев и външният министър на Естония
Левски победи Берое 2016 и е на полуфинал в турнира за Купата на България по волейбол
Левски победи Берое 2016 и е на полуфинал в турнира за Купата на България по волейбол