НОВИНИ

Народното събрание избра новите членове на Конституционния съд (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 19.01.2024 (обновена)
Чете се за: 09:15 мин.
У нас
Слушай новината

С повече от две години закъснение Народното събрание попълни квотата си в Конституционния съд. За конституционни съдии с 9-годишен мандат бяха избрани бившият съдия от ВКС Борислав Белазелков и настоящата депутатка от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това стана само ден преди да влезе в сила решението на Конституционни съд, с което се казва, че избраните по-късно конституционни съдии довършват мандата, а не встъпват в пълен такъв. ГЕРБ и ДПС не участваха в дебата, сблъсъкът в пленарна зала беше основно между "Възраждане" и ПП-ДБ.

Тълкувателното решение на Конституционния съд влиза в сила утре, но пък за начало на мандата им се счита полагането на клетва. Така колко ще бъде мандатът спорят дори юристите. Според едни, той трябва да е 9 години, а според други - трябва да довършат остатъка, който е 7 години. В Конституционния съд до момента има различна практика. Когато на мястото на починал конституционен съдия е избиран нов - той е довършвал вече започнатия мандат. Гроздан Илиев пък беше избран няколко месеца след Анастас Анастасов и съответно изкара цял 9-годишен мандат. Иначе за избора днес - очаквано Бойко Рашков гласува против Десислава Атанасова, но изненадващо не участва в гласуването на Борислав Белазелков. Още шестима от ПП-ДБ днес не участваха в нито едно от гласуванията в зала. Сред тях бяха лидерът на "Зелените" Владислав Панев и бургаския депутат Константин Бачийски.

Атаките на "Възраждане" бяха основно срещу Борислав Белазелков. Петър Петров припомни, че месеци преди да се пенсионира като съдия, Белазелков е осъдил Народното събрание по гражданско дело, като съдебният съста е приел да се плати обезщетение на инвеститор, приватизирал предприятие.

Петър Петров, зам.-председател на ПГ на "Възраждане": "Тогавашният съдия Белазелков постановява едно решение като председател на 4-то гражданско отделение на ВКС. С решението си той осъжда, забележете НС на РБ, държавата в лицето на тогавашната Агенция за приватизация и следприватизационен контрол и ВКС, в който то правораздава солидарлно за общата сума около 1 милион лева в полза на приватизатор. Мен ме е срам Лично мен ме е срам човек, който е бил председател и съдия-докладчик по делото на състава, който е осъдил Народното събрание сега Народното събрание да го избира за конституционен съдия."

От ПП-ДБ, обаче видяха пример за съдийска независимост и доказателство, че Белазелков не се влияе от конюнктурата.

Мирослав Иванов, народен представител от ПГ на ПП-ДБ: "Вие сте юрист и като юрист, тук от тази трибуна вие направихте много внушения, които нямат нищо общо с действителността. На първо място вие отлично знаете, че ВКС заседава в състав и взима своите решения в състав от трима съдии. Г-н Белазелков не е взел това решение сам, не вменявайте вина на г-н Белазелков, който е изпълнил своите задължения като съдия. И тук трябва да се отбележи, това което е направил г-н Белазелков е проявление на разделението на властите."

От ИТН и БСП също се включиха в дебата като посочиха, че Белазелков е неподходящ заради действията му като съдия и автор на Закона за частните съдебни изпълнители. Атакуваха и Десислава Атанасова заради ярката ѝ политическа кариера на председател на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов, председател от ПГ на ИТН: "Това е един много порочен начин за избор на конституционни съдии, който се прави от страх да не би случайно Конституционния съд да вземе да каже, че решенията, които приемат в тоя парламент, включително и Конституцията, която промени са противоконституционни, а това е истината."

Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП за България": "Едни спорни предложения за Конституция, спорни текстове, оспорени от всички юристи и конституционалисти, преподаватели, съдии, г-н Белазелков, на вашите колеги. Сега по същия начин предлагате и спорни кандидати."

Христо Иванов защити Атанасова. Според него, дейността на Конституционния съд е колкото чисто юридическа, толкова и важен елемент от функционирането на политическата система:

"Опитът натрупан в политическата система като, опит като законодател или опит като участник политическия процес е релевантен на самата структура и функция на Конституционния съд. И не е случайно, че изборът на хора, които идват от политическия терен в Конституционния съд изобщо не е прецедент."

Атанасова и Белазелков бяха избрани с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а Цвета Рангелова беше подкрепена само от "Възраждане" и "Има такъв народ". Мнозинството не се съобрази с решение на Конституционния съд отпреди дни и гласува мандатът на двамата избрани да бъде 9 години, както е по Конституция.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": "Срокът от 9 години противоречи на Решение на КС само от преди два дни. Това е само една от причините да гласуваме против. С това решение нарушавате Конституционни правила и норми, поради което обявяваме, че ще подготвим жалба до Конституционния съд."

Решението на Конституционни съд, според което Атанасова и Белазелков ще трябва да довършат непопълнените от преди две години мандати е публикувано в Държавен вестник на 16 януари и влиза в сила от утре. От мнозинството обясниха, че са записали срока, който е валиден към момента на гласуването.

Бойко Борисов, председател на ПГ на ГЕРБ: "Защото знаем, че избора на конституционен съдия е за 9 години. Защо тези избрани днес да бъдат със 7."

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: "Така са го преценили нашите юристи, така са го изготвили. Смятаме, че те са прави."

Лидерите на мнозинството, избрало Атанасова и Белазелков, защитиха избора си не в зала, а пред медиите.

Бойко Борисов, председател на ПГ на ГЕРБ: "Аз мисля, че съдия Белазелков и Десислава Атанасова са достатъчно добри юристи. Познават политиката в България. Просто малко ме учуди дебата, особено от страна на БСП. Аз откакто се помня, Янаки Стоилов е имал прекрасни отношения с него и е прекрасен професионалист, но той е бил от БСП."

Кирил Петков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ: "Цялата парламентарна група сме много щастливи, че съдия Белазелков ще бъде от днес част от Конституционния съд. Хора като него ще гарантират, че институциите се променят."

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: "Щом сме се подписали и сме ги подкрепили, ние сме си дали вече мнението за тях. Пълна подкрепа имаха и двамата кандидати от ДПС."

След гласуването Десислава Атанасова благодари на досегашните си колеги от парламентарната трибуна:

"За мен се каза доста през последните няколко дни, а днес в пленарна зала, бих казала, че всички вие вероятно знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик."

снимки: БТА, БГНЕС

А Борислав Белезелков беше лаконичен, като благодари за гласуваното му доверие:

"И силно вярвам, че ще бъде оправдано."

А колко време Атанасова и Белазелков ще бъдат в Конституционния съд - 7 или 9 години, въпросът ще се решава от Конституционния съд, след като БСП и "Възраждане" обявиха днес, че ще атакуват решението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори във време на дезинформация - как Европейският парламент се бори с фалшивите новини
Избори във време на дезинформация - как Европейският парламент се бори с фалшивите новини
Мартин Райнов: Нямам търпение да играя отново пред публиката на Локо Пд
Мартин Райнов: Нямам търпение да играя отново пред публиката на Локо Пд