НОВИНИ

Премиерът е получил обяснения от Асен Василев за обвиненията в имотните сделки

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:10, 19.01.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков коментира днес скандала около имотните сделки на Асен Василев и Даниел Лорер. Каза, че е получил ясни обяснения от финансовия министър и ако компетентните органи открият нещо нередно да го съобщят. Софийската градска прокуратура възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да направи проверка по медийните публикации, свързана със сделките.

Премиерът Денков обясни, че е говорил с вицепремиера Асен Василев по темата и той му дал съвсем ясно обяснение за "купено продадено". Затова и призова журналистите сами да попитат и Василев и Лорер, а компетентните правосъдни органи да си свършат работата и ако открият нещо нередно да съобщят.

"Това, което виждаме непрекъснато е, че се подхвърля информация, каква ли не. Трябва да бъде проверено и ако някой е извършил нарушение трябва да понесе последствията по закон. Но ако има проблем. Така с подхвърляне - няма как да стане", каза премиерът Николай Денков.

Лидерът на ГЕРБ пък обвини днес медиите, че неглижират както тази тема, така и други скорошни корупционни скандали. За пример даде този с подкупите в спортното министерство. Заяви, че за разлика от сега, преди време всички телевизии и други медии били далеч по-активни, когато е ставало дума за скандали с хора от ГЕРБ.

"Помните ли живите връзки от имота на Цветанов, колко струва, как струва, експерти. Аз ги помня, защото грешно тогава освободих Цветанов. Ако знаех, че вие по този начин ще неглижирате подобни проблеми нямаше да си причинявам това на партията", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Лаконично темата коментира и Атанас Атанасов.

"Това, което чета и виждам разбирам, че трябва да се извършат детайлни проверки от институциите, които да бъдат обявени, защото иначе..", коментира Атанас Атанасов - съпредседател на "Продължаваме Промяната -Демократична България".

Според медийните разкрития дружество "СТВ Консълтинг", принадлежало някога на Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен, ако искът му бъде удовлетворен.

Лорер купува от "СТВ Констултинг" имот за малко над 300 000 лева, а година по-късно го продава за 1.8 млн. лв. на Станислава Арнаудова. В същия ден "СТВ Консълтинг" продава останалата част от сградата на фирмата "Си Трейдинг 2016", еднолична собственост на същата Станислава Арнаудова.

Нейната фирма "Интелигентни трафик системи" от 2019 г. посредничи между държавата и крайните потребители при купуването на винетки със 7% комисиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Райнов: Нямам търпение да играя отново пред публиката на Локо Пд
Мартин Райнов: Нямам търпение да играя отново пред публиката на Локо Пд
Акция срещу Васил Божков: Полицията обискира офиси на хазартния бос (ОБЗОР)
Акция срещу Васил Божков: Полицията обискира офиси на хазартния бос (ОБЗОР)