НОВИНИ

Управлението на столицата - визията на политиците

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 19.01.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Причината кметът Васил Терзиев да стане и да напусне срещата за бюджета на София е заради общински съветници, излъчвали на живо работната среща, каза в студиото на "Още от деня" Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС.

Той подчерта, че срещите по представянето на бюджета пред отделните общински групи никога не са се излъчвали. Явно ще трябва да се проведат отделни срещи с всяка група, на които ще присъства само зам.-кметът на финансите.

По думите на Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, най-притеснителното е, че някой иска тази среща да бъде скрита. Посочи, че още в самото начало кметът Терзиев е заявил, че еднолично е забранил излъчването на живо.

"Ние от ГЕРБ-СДС пожелахме тази среща да бъде публична за всички, защото се събираме, кметът представя бюджета и е добре въпросите, които имаме да му зададем, да ги чуе и обществото."

Относно бюджета Хекимян каза, че от ГЕРБ-СДС не са успели да открият 40-те милиона, необходими за вдигането на заплатите на шофьорите в градския транспорт. Той изрази съмнение, че неоторизиран човек е писал бюджета и подчерта, че липсва прозрачност.

Хекимян допълни още, че не е станало ясно дали е предвидено строителството на нови детски градини.

Бойко Димитров посочи, че средствата за увеличение заплатите на шофьорите от градския транспорт ще дойдат от по-големия брой пътници, които пътуват, повечето продадени карти и билети през изминалата 2023-та, такава е и прогнозата за 2024 г., през по-голямата компенсация, която държавата плаща за намалените карти и чрез други вътрешни оптимизации на разходи в системата на градския транспорт.

Димитров увери, че средства за увеличение с 15% на заплатите на шофьорите има. Допълни, че разчетите са на база запазване сегашните цени на билетите и картите за пътуване в градския транспорт.

За детските градини Димитров изясни, че започнатите да се строят детски заведения ще бъдат завършени тази година, отделно от това има 12 изцяло нови детски градини. Той уточни, че проектът за тях е подготвен от предишното управление на общината, но че са подадени документи по програма на Министерство на образованието за 15 нови детски градини и училища.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоан Величков е шампион на сингъл при юношите на турнир по тенис на маса в Турция
Йоан Величков е шампион на сингъл при юношите на турнир по тенис на маса в Турция
Възстановиха бюста на паметника на граф Игнатиев във Варна
Възстановиха бюста на паметника на граф Игнатиев във Варна