НОВИНИ

"Щедрият вторник": Помощ за деца на починали от COVID лекари и учители

bnt avatar logo
от Ростислава Генчева
20:46, 01.12.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Днес e денят на "щедрият вторник", в който даряваме и празнуваме щедростта. Проектът "За доброто" обедени няколко фондации и създаде Фонд за децата на загиналите медици и учители загинали в битката с COVID-19.

След болничен престой в Детска педиатрична болница в София, Кремена Кунева създава проекта "За доброто". Събира приятели и съмишленици и със собствени средства ремонтират и дооборудват нефрологичното отделение.

След това второ, започват и трето, този път в Пловдив. Без фондация, без основен донор, само с доброволен труд и минимални дарения, предимно от самите доброволци те създава над 10 успешни инициативи.

Кампанията им "Хапка Надежда" - топъл обяд за медиците от първа линия, става популярна в цяла България. Но последният им проект, в деня на "щедрия вторник" е наистина амбициозен.

Още първите случаи, които разбрахме за деца, които са малки и губят родителите си медици или учители много мислехме как да им помогнем, разказва Кремена.

И го измислят. Фонд, който да събере първоначална сума от 150 000 лева, а децата да получават стипендия от 500 лева, докато завършат образованието си. Началото на Фонда е поставено от няколко фондации, доброволци и дарители, а до този момент са събрани 11 000 лева.

"Има деца, които на около 3 години, чиито родители са загинали лекари и учители. Има детенце, което е пълен сирак. Има детенце, което е със специални потребности. Аз мисля, че ние трябва да подкрепим, защото техните родители са загинали изпълнявайки служебния си дълг към това общество.", споделя още Кремена.

Фондът ще бъде управляван от Обществен съвет, който ще разпределя и проследява как се използват парите и ще се отчита пред дарителите. Децата ще получават подкрепа и съпричаствност.

"Аз самата съм загубила баща си, когато съм била ученичка и знам какво е да се бориш. Много хора помагат в началото и след това забравят. Фонда е нещо, което ще продължи през годините.", категорична е Кремена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима загинали при инцидента в Трир, сред тях е и бебе
Четирима загинали при инцидента в Трир, сред тях е и бебе
Борисов за атаката в Трир: Такива варварски актове на насилие нямат място в Европа
Борисов за атаката в Трир: Такива варварски актове на насилие нямат място в Европа