НОВИНИ

Швейцария с призив за отмяна на Олимпиадата в Пекин

Пекин 2022 олимпийски кръгове флаг
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 06.01.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Швейцарският олимпийски комитет призова Международния олимпийски комитет да отложи Зимните игри в Пекин през 2022 г. заради ситуацията с коронавируса.

Това съобщи шефът на Националния олимпийски комитет на Швейцария Ралф Стокли.

„Почти всеки ден чуваме, че все повече спортисти са заразени с коронавируса и не могат да се класират за Олимпийските игри. Не ни остава много време до церемонията по откриването, но все още можем да обсъдим възможността за отлагане. Ако на Игрите не пристигнат най-добрите състезатели, ситуацията ще се окаже доста сложна“, сподели Стокли.

„Ситуацията е трудна, особено за европейските страни, където се развиват зимните спортове “, каза още представителят на Швейцария.

Олимпийските игри в Пекин трябва да се проведат от 4 до 20 февруари. Най-интересната част от състезанията ще можете да гледате по БНТ.

Междувременно в изминалите дни активисти за правата на човека проведоха серия демонстрации срещу Игрите в Китай.

Малки протести, на които присъстваха представители на уйгурската и тибетската общност, се проведоха в Антверпен, Бризбейн, Берлин, Люцерн и Лондон. Също така активисти се събраха пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Протестиращите обвиниха Китай в нарушаване на правата на човека и призоваха страната да прекрати геноцида над уйгурското население, а също така призоваха за бойкот на "кървавите" Олимпийски игри.

По-рано САЩ, Канада, Великобритания и Австралия обявиха дипломатически бойкот на Пекин 2022. Състезателите на тези страни ще участват на Игрите, но официални дипломати няма да присъстват в Китай.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски проведе първа тренировка в Белек и се раздели с футболист
Левски проведе първа тренировка в Белек и се раздели с футболист
Димитър Гърдев: Правата на българите в Р Северна Македония трябва да бъдат защитени в европейски контекст
Димитър Гърдев: Правата на българите в Р Северна Македония трябва да бъдат защитени в европейски контекст