НОВИНИ

Сигнали за нарушения на частичните местни избори в Стражица

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 03.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

У нас в 12 кметства и две общини - Калояново и Стражица, се провеждат частични местни избори. През деня и в плевенското село Буковлък, и в Стражица имаше сигнали за опити за купуване на гласови и манипулиране на вота.

По неофициална информация следващата седмица ще има балотаж между двамата независими кандидати - Георги Бянов, който е подкрепен от ГЕРБ и Йордан Цонев. През деня и в плевенското село Буковлък, и в Стражица имаше сигнали за опити за купуване на гласови и манипулиране на вота.

Още в първите часове на изборния ден в Буковлък започна и полицейска акция с цел предотвратяване на изборната търговия. От пресцентъра на областната дирекция на МВР съобщиха, че в полицейското управление в Плевен са доведени хора за разпит, но образувано досъдебно производство няма, нито има задържани.

В община Стражица изборният ден приключи навреме и в момента членовете на секционните избирателни комисии обработват протоколите. През целият ден голямо напрежение имаше в най- голямото село на общината – Камен. Там още сутринта хора разказаха пред екипа ни, че от дни вървят договорки и се предлагат пари срещу глас за определени кандидати.

В ранния следобед в полицията беше подаден сигнал от блогъра Симон Милков, който предостави видеозапис, на който се вижда как кандидатът на партия „Има такъв народ" Светозар Димитров стои в една от секциите в селото, а по думите на автора на видеото той е получавал информация затова как върви вота и по колко души са гласували за отделените кандидати. Няколко часа по-късно кандидат на „Има такъв народ" подаде жалба в полицията.

"В една от секциите, в която снимахме, мисля, че беше 13 в село Камен, установихме един от кандидатите за кметове, който освен, че даваше указания, получаваше информация от представител на секционната избирателна комисия, който боравеше с личните данни на избирателите в село Камен, там се говореше затова колко човека са минали да гласуват, колко остават. Представили сме всичката информация на Областната дирекция на полицията, на Районното управление в Стражица", коментира блогърът.

"Подавам жалба срещу лицето Симон Милков, който влияе на вота е фалшиви сигнали подава. Аз попитах само каква е активността в секцията, избирателната активност и една жена, която не е я познавам и взе да ми обяснява кой минал, кой не минал. Аз не ги познавам хората в Камен. Не съм участвал в никакво изборно нарушение, контролиран вот и никакви такива неща", каза Светлозар Димитров - кандидат за кмет на Община Стражица.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне в началото на новата седмица
Затопляне в началото на новата седмица
Байерн Мюнхен загуби за първи път в Германия
Байерн Мюнхен загуби за първи път в Германия