НОВИНИ

Симеон Сакскобургготски: Нормално е след изборите през ноември да се състави правителство

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:41, 12.09.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

След избори е нормално да има правителство, след като "всеки поотстъпи малко". Това заяви за БНТ бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Той присъства на освещаването на параклиса на двореца "Врана", който е бил разрушен след 9 септември 1944 г.

Премиерът на България от 2001 г. до 2005 г. Симеон Сакскобугготски коментира днес, че е нормално след изборите през ноември да се състави правителство.

"И да се надяваме като всички други страни всеки да поотстъпи малко, да погледнем на нещата по един прагматичен, реалистичен начин и да бъде за добро на всички", заяви Симеон Сакскобургготски.

Посъветва днешните депутати да мислят за България преди всичко. Той коментира и делата, които води срещу страната ни в Страсбург и негативните коментари за това, като каза, че в случая се защитава. Преди дни стана ясно, че наложеният от България мораториум върху търговското ползване на имотите на царското семейство е нарушил правата му.

"Ако някой е дал нещо, живота си на България, мисля, че съм аз. Да не бързат с такива изказвания. Като му дойде времето ще се произнеса и за решението, това са 52 страници, 12 години са проверили всичко това съдът в Страсбург. И както съдът предлага 6-месечен период да се договорим с държавата, но намирам, че е много грозно, след всичко, което изтърпях тези 12 години, лишенията, които ми наложиха изцяло несправедливо да се говорят такива работи", заяви Симеон Сакскобургготски.

Днес той, дъщеря му Калина, зет му Китин Муньос и внукът му Симеон-Хасан присъстваха на освещаването на дворцовия параклис "Св. цар Борис Покръстител и св. Йоан Рилски" във Врана. Той носи имената на небесните покровители на цар Борис Трети и царица Йоана. Параклисът е изграден още по времето на цар Фердинанд, но разрушен през 1946 г.

"След това на гроба на цар Борис отново царицата е изградила параклис, където е положен, но и този гроб бива взривен и тялото на царя изчезва оттам и сега, слава богу, толкова година по-късно имаме възможност да присъстваме на освещаването на изцяло изградения нов параклис, в който обаче са елементите от стария параклис", заяви отец Николай.

Иконостасът, евангелието, олтарната икона с лика на св. цар Борис са от стария параклис. Иконата е върната от патриарх Неофит през 2017 г. и с това започва реставрацията. Със средства са помогнали Фонд "Цар Борис Трети и царица Йоана" и Софийска и Пловдивска епархии.

"Това, че днес се възстановява, след толкова години, е важно, защото това, което липсва на България и на българите последните години, е духовността и обединението", заяви Явор Кирилов, секретар на Симеон Сакскобургготски.

Подаръци за параклиса са изпратили Вселенския и Руския патриарх както и патриарх Неофит. Той ще бъде отворен за всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Визитата на папа Франциск в Унгария затвърди различията с премиера Виктор Орбан
Визитата на папа Франциск в Унгария затвърди различията с премиера Виктор Орбан
ГЕРБ обсъжда името на Петър Стоянов като кандидат-президент (ОБЗОР)
ГЕРБ обсъжда името на Петър Стоянов като кандидат-президент (ОБЗОР)