НОВИНИ

Синдикат "Образование" ще поиска оставката на Демерджиев заради новия протокол за бомбени заплахи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:31, 07.04.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
възможно сигналите бомби училищата дело хакерски групи свързани русия
Слушай новината

Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", заплаши, че ще поиска оставката на министъра на вътрешните работи.

Той написа, че категорично протестира срещу вменяването от МВР на допълнителни отговорности към педагогически специалисти, които са в разрез с длъжностите им характеристики.

"Изискването учителите да проверяват за бомби и взривни устройства не кореспондират с техните компетентности и е абсурдно да носят отговорности при вземане на подобни решения. Полицията се държи безкрайно неадекватно и нееднозначно при изпълнение на протоколите за защита от терористична заплаха в различните образователни институции. Вчера при аналогични ситуации в две столични училища полицаи са вземали различни решения!", пише Петров.

Настояваме, пише още Петров, министърът на вътрешните работи да прецизира протокола и да спре със заплахите към учители за евентуални санкции и отговорности. Синдикатът заявява, че българските учители не са антитерористи и не следва да бъдат товарени с отговорности или да бъдат заплашвани за чужди такива!

Санкционираха директор на училище, че евакуирал децата заради сигнал за бомба

По повод на съставените вчера актове за прекъсване на учебни занятия вчера по инициатива на министъра на вътрешните работи, синдикатът настоява категорично да се отменят незабавно тези актове и да се спре да се третира българския учител като „неподготвен" полицай! Ако министър Дерменджиев не отмени незабавно съставените актове и не спре с прехвърлянето на отговорности от полицаи към учители, Синдикат "Образование" ще поиска незабавно оставката на министъра на вътрешните работи.

Как ще се действа според новия протокол за заплахи в училищата - вижте симулация

Юлиян Петров е съпруг на една от санкционираните вчера директорки - Елена Налбантова, директор на 81-во СУ. Вчера, според заместник- директорите на училището, тя е получила устна заповед да евакуира учениците след заплаха за бомба. Извикани са родителите да приберат децата си. От МВР обаче отричат да са давали такава заповед.

Според новия начин на действие при такива ситуации, решението за евакуация се взима от МВР. Затова и Налбантова е била санкционирана.

По-късно министър Демерджиев отговори на искането за неговата оставка:

"Няма основание да се смята, че директорите на училищата са натоварени с допълнителни отговорности. Същинският оглед се провежда от органите на МВР на място и те поемат и управляват процеса, носят риска. Този процес, така както е разписан, отнема отговорността на директорите и я придава на нашите сили. Единични са случаите на санкционирани директори - аз знам за двама, не знам за повече", каза още Иван Демерджиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев направи 21 спасявания за успех на Колорадо Аваланч
Александър Георгиев направи 21 спасявания за успех на Колорадо Аваланч
Тулуза пребори Анеси за място на финала на Купата на Франция
Тулуза пребори Анеси за място на финала на Купата на Франция