НОВИНИ

Скок на цените на зеленчуците в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 17.11.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

По-високи цени на родните зеленчуци. Рекордьор е зелето, което на едро се продава за лев на килограм, а по градските пазари е още по-скъпо. Според експертите цената ще се запази в тези стойности.

На пазара в центъра на Пловдив най-предлаганата стока са зеленчуците за зимнина. Фаворит е зелето, което обаче тази година изненада неприятно всички с високата си цена. На пазара на дребно на някои от щандовете то се продава дори за лев и 50 стотинки.

Обяснението на стопаните са изключително високите цени на торовете и горивата. Карфиолът, който по принцип е по-капризен за отглеждане, запазва миналогодишната си цена от около 1 лев за килограм.

Най-вероятно това се дължи на факта, че тази година са произведени големи количества карфиол, който е по-нетраен в сравнение със зелето и продавачите бързат да го пласират.

Нова форма на търговия набира популярност особено сред по-възрастните клиенти - продавачи разлепят хартиени обяви и предлагат доставка до дома на големи количества зеле на преференциални цени.

Все пак експертите твърдят, че цената на зелето няма да падне, така че сега е най-подходящият момент за пазаруване на големи количества.

На борсата в Първенец зелето тази година върви лев за килограм на едро. Това е голяма изненада и за производителите, и за клиентите.

"Имало е и такива години, но през лятото. За късното зеле е нямало такава цена досега", заяви Георги Симинов, производител от Поповица.

Това лято обаче стопаните в региона преживяха две унищожителни градушки. Така от 5 декара в Поповица Георги е набрал едва 2 - 3 тона. Той разказва, че само преди няколко години цената на зелето се била сринала до 8 стотинки на килограм, така че сегашното увеличение изглежда шоково за всички.

"Мисля, че цените ще вървят нагоре, всичко се е вдигнало. Една торба от нашия тор карбамид и амониева силитра беше 30 лева, сега е 100 лева", допълни Георги Симинов.

Така домашното производство може да стане три пъти по-скъпо. С 30 стотинки по-скъпи са още картофите, чушките и доматите.

"Аз очаквам през пролетта да има бум на цените на всякакъв вид продукция, защото ние всички тук сме с хладилни бази. Всичко това се плаща с ток за бизнеса. Това няма как да не се отрази", каза още Илия Гатев, изпълнителен директор на тържище в Първенец.

На борсата в Първенец отчитат по-ниски цени единствено на ябълките и карфиола, които тази година се предлагат в по-големи количества.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 117 000 ученици от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в клас
Над 117 000 ученици от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в клас
Над 40% е активността на изборите за президент. Какви са окончателните резултати от вота "2 в 1"?
Над 40% е активността на изборите за президент. Какви са окончателните резултати от вота "2 в 1"?