НОВИНИ

След 61 поредни победи: САЩ разплака Франция и добави нова олимпийска титла в колекцията си

Американките оцеляха като по чудо срещу французойките и направиха нова крачка към абсолютната доминация

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
18:30, 11.08.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
франция сащ баскетбол
Снимка: FIBA

Националният отбор на САЩ прибави към колекцията си и титлата от олимпийския турнир при жените на Игрите в Париж. Актуалните олимпийски шампионки минаха през спиращ дъха трилър и оцеляха срещу Франция с 67:66 на финала, изигран в зала "Берси". Двата тима имаха своите моменти на възходи, но всичко се реши във финалните акорди, когато селекцията на Шерил Рийв взе по-правилните решения и успя да разплаче баскетболистките, водени от Жан-Еме Тупан.

Това помогна на американките да направят още една крачка към абсолютната доминация и победа №61 поред, като те не познават вкуса на загубата на най-големия спортен форум от 1992 в Барселона. Освен това американският тим завоюва своята осма поредна и общо десета олимпийска титла. От своя страна французойките, които дадоха всичко от себе си, се утешиха със среброто от олимпийски игри за първи път от 2012 година насам и общо втори в своята история. Както е известно, тимът на САЩ спечели олимпийския финал във френската столица и при мъжете, побеждавайки именно домакините в спора за златото.

Ниската резултатност бе главният водещ фактор в началните минути, като и двата тима се проваляха в опитите си да вземат надмощие. Гостите все пак да си осигурят такова до известна степен чрез соловите изпълнения на Бритни Грайнър и по този начин се пребориха за минималната преднина от 6 точки в края на дебютния период.

Защитата често излизаше на пиедестал и в началото на следващата десетка. Солови акции, завършени от Алексия Шери, Габи Уилямс и Марин Фоту, поставиха постепенно равенството на таблото. Американките се намираха в нокдаун, особено в атакуващ план. Кош на Жанел Салаун даде водачеството на домакините на най-големия спортен форум, но Нафиса Колиър фиксира 25:25 на голямата почивка.

Французойките пренесоха силната си игра и в хода на третата част и картината на паркета придоби съвсем други измерения, тъй като силното представяне в защита, подплатено с добри изпълнения на Валериан Аяйи, Марием Бадиан и Фоту, бяха достатъчни за пълен обрат и разлика от 10 точки. Актуалните олимпийски шампиони реагираха светкавично със съдействието на Ейджа Уилсън и Колиър, за да извоюват само 2-точков актив след 30 минути игрово време.

Драмата не отстъпи и в заключителната четвърт, а доказателство за тези думи бе честата смяна на цифровото изражение на таблото. Калея Купър и Уилсън бяха замесени във всичко най-интересно от американска страна, докато "сините" разчитаха на Аяйи, Бадиан и Фоту. Уилсън и Плъм дадоха глътка въздух на американките, извеждайки ги с 3 точки при по-малко от 3 минути до финалната сирена. Уилямс напомни за себе си и съкрати пасива на европейките до точка на два пъти. Колиър отговори с бърз пробив за плюс 3. Последва по една безплодна атака и от двете страни, а Фоту пропусна зад дъгата в последните 20 секунди. Дойде ред на изпълнението на наказателни удари, в които американките се оказаха по-точни. Далечен снаряд на Уилямс доближи французойките само до точка с 4 секунди до края. Нападение по-късно Купър не сбърка от наказателната линия. Уилямс вкара невероятен кош със сирената след това, но с единия крак бе в зоната от средна дистанция и всичко приключи.

Ейджа Уилсън вдъхнови Щатите за драматичния успех със своите 21 точки и 13 борби. Келси Плъм и Калея Купър се разписаха с по 12 точки.

Габи Уилямс блесна за "сините" с 19 точки и 7 борби.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"След 30 години тук ще е пустиня": Масов протест в Белград срещу добива на литий в Сърбия (СНИМКИ)
"След 30 години тук ще е пустиня": Масов протест в Белград срещу добива на литий в Сърбия (СНИМКИ)
Ливърпул победи Севиля в контрола на "Анфийлд"
Ливърпул победи Севиля в контрола на "Анфийлд"