НОВИНИ

След консултациите при президента: ГЕРБ-СДС не виждат към момента потенциал за формиране на мнозинство (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:03, 26.10.2022
Чете се за: 07:45 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

След консултациите при президента от ГЕРБ-СДС не виждат към момента потенциал за формиране на управляващо мнозинство около общи принципи и цели. Според най-голямата парламентарна група предложенията за решаване на кризите пред България стоят на масата.

От ГЕРБ-СДС са готови да предоставят експерти, без да уточняват - за кабинет с техен мандат или експертно правителство с мандат на друга сила. В разрез с практиката разговорът беше изцяло публичен и президентът обяви очакването си ГЕРБ да даде идеи за кабинет и ги предупреди да не отменят търга за газ на служебното правителство.

Въпросът за подкрепа с оръжие за Украйна стана повод за раздор между Радев и Даниел Митов.

ГЕРБ-СДС, които получиха поздравления от президента Румен Радев за изборния резултат, ще представят проект на кабинет, макар и да се разбра от думите им, че към момента оценяват шансове за успех като неголеми. На този етап ГЕРБ-СДС отваря широко вратите към останалите сили за преговори.

След като говориха 45 минути пред камерите, ГЕРБ и президентът успяха да си разменят остри реплики по темата "подкрепа за Украйна". Според президента България на практика не може да даде, при положение, че армията нищо не е получила през последните години управление на ГЕРБ.

По темите за бюджета, антикризисните енергийни мерки и записаното в Плана за възстановяване и устойчивост Радев и ГЕРБ постигнаха известно разбирателство в посока удължаване бюджета за 2022 г. с още няколко месеца, продължаване на енергийните антикризисни мерки и необходимостта от попълване на състава на конституционно избрани органи с изтекъл мандат.

На едночасовата консултация при президента Румен Радев, проведена пред камерите и протекла с ту остър, ту по-мек тон - президентът поиска ГЕРБ да оценят шансовете си за формиране на кабинет с първия мандат.

"Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната редовно управление, но и да се гарантира животът на 48-ото НС, което има огромен по обем работа", заяви Радев.

ГЕРБ заявиха, че са положили всички усилия да има работещ парламент. И се похвалиха.

"Отново коалиция ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Това отчасти го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни", заяви Десислава Атанасова.

Томислав Дончев посочи, че за ГЕРБ работещ вариант за кабинет е не аритметично мнозинство, а обединение около общи принципи.

"Възможности за сформиране на правителство в рамките на този парламент има. Големият проблем е, че партиите колективно са пропаднали в рововете, които са издълбали помежду си в последните години. Политическият егоизъм е взел връх. Опасността от предсрочни избори е налице. За нас възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Не мога да отговоря положително на въпроса, че има потенциал за сформиране на управляващо мнозинство от партии, които стоят зад общи принципи и цели", каза Томислав Дончев.

Но би могло да има, допълни Дончев, заявявайки, че не знае дали времето до започването на процедурата с връчването на мандатите ще стигне на ГЕРБ да получи достатъчно подкрепа. ГЕРБ предлагат седем антикризисни мерки: 100% компенсация на тока за бизнеса над 200 лева, оставане на битовите потребители на регулирания пазар до края на 2025 г., ускорено влизане в Еврозоната, промени в Плана за възстановяване и устойчивост, намаляване на цената на горивата.

"Горивото в България е с 1 лев по-скъпо, отколкото трябва да бъде, защото цената на уралския нефт в последната година и половина не се е променила, а горивата в България станаха 3,50 лв. Има недействащи пазарни механизми и трябва да се опитаме да ги коригираме", заяви Делян Добрев.

За бюджета ГЕРБ смятат, че трябва да бъде удължен тазгодишният с няколко месеца.

"Хипотезата, където в НС във фактически предизборна ситуация, се гледа Бюджет 2023 г. има всички шансове да се превърне в перфектна буря", заяви Томислав Дончев.

Президентът попита Даниел Митов как точно България може да предостави въоръжение на Украйна, без това да отнеме способности от армията?

"Правителството, което управляваше допреди няколко месеца, трябваше да вземе подобно решение, още когато нашите съюзници започнаха да дават военно-техническа подкрепа. Сега ние ще трябва да измием този срам", заяви Даниел Митов.

"За тези 10 години, в които Вашата партия управляваше, какво внесохте в Българската армия, за да изнасяте сега", попита Радев.

"България не стои добре в рамките на НАТО и в момента не се възприема като силен член на евроатлантическата общност", каза Митов.

"Никъде не съм срещнал упрек или по някакъв начин намек, че България е ненадежден член на НАТО. Никъде няма документ в НАТО или ЕС, който да задължава страните да предоставят оръжие. Няма никъде такова изискване. Напротив - оценяват се усилията на България", каза президентът.

След острите реплики и края на консултациите ГЕРБ призоваха останалите парламентарни сили да помислят какви са рисковете пред страната от нови предсрочни избори. И отново повториха, че без първата политическа сила трудно ще се формира кабинет.

"Очевидно е, че дори ползването на контактната група не срещна нито разбиране, нито държавническо отношение от другите и те смятат, че по-голям шанс има друга политическа сила. Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите пред България с отговорност от всички нас, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувствие, но имаме и експерти, които можем да предложим за кабинет", заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС.

Атанасова посочи, че Радев не е обявил кога ще връчи първия мандат. Кога ще се проведат консултациите с останалите парламентарни сили, към момента също остава неясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли промяна в позициите на партиите след първите консултации при президента?
Има ли промяна в позициите на партиите след първите консултации при президента?
Милан обяви значително намаляне на загубите
Милан обяви значително намаляне на загубите