НОВИНИ

След ковид ограниченията: Присъствието в детските градини отново е задължително

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:02, 11.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

През тази седмица изтича срокът, в който в софийските детски градини и ясли се пази място на децата, които са отсъствали заради извънредната ковид обстановка.

Ако до петък родителите не изпратят децата си в детските заведения, те губят мястото си. Ако детето е болно, може да отложи постъпването си с бележка от личния педиатър.

След като на 1 април отпаднаха всички противоепидемични мерки, от Столична община дадоха срок от 10 работни дни, в който родителите да направят съответните здравни изследвания на децата. След този срок, който изтича на 15 април, всички деца отново трябва да са присъствено в яслите и детските градини.

"Ако има уважителна причина, би трябвало да отчитаме всяка особеност при децата, а и при техните родители. Може да са възпрепятствани в този ден да заведат децата си. Но би следвало, пак казвам, да постъпят на 15 април. Моля да се обърнат към директора на градината, за да не извърши отписване на детето", призова Мария Минчева - директор в Дирекция "Образование", Столична община.

В детска градина номер 99 "Брезичка", например, от 320 записани деца, досега не посещават само 3.

"Специално за "Брезичка" това са двегодишните и децата от първа група, това са 3 наши деца, от които едно вече постъпи, на едно се обадиха родителите, че е болно, а едно се отказа от мястото си", обясни директорът Иванка Харбалиева.

Децата, които не се явят до петък в детските заведения без основателна причина, губят мястото си и то ще бъде обявено за свободно за класирането на 12 май. При приема от септември, децата класирани за ясли трябва да постъпят до два месеца, а срокът за тези в градинските групи е месец. Тези срокове се въведоха преди няколко години , с цел да се прекъсне порочната практика - "пазене на място".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС организира конгрес на 20 май, но той няма да е изборен
БФС организира конгрес на 20 май, но той няма да е изборен
Шампион 2006 изравни Славия в серията за бронзовите медали при жените
Шампион 2006 изравни Славия в серията за бронзовите медали при жените