НОВИНИ

Експерти: Заради войната в Украйна ЕС трябва да ускори интеграцията на Западните Балкани

Александър Марков
от Александър Марков
20:28, 11.04.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският съюз трябва да ускори интеграцията на Западните Балкани заради войната в Украйна. Така според експерти Брюксел може да отговори на руското проникване в региона.

Според военни експерти и дипломати, ако България изпрати военна помощ на Украйна, това няма да е намеса в конфликта. Мнението си те изразиха на конференция, организирана от "Юроактив" и евродепутата Радан Кънев.

Ако Русия загуби войната в Украйна, ще разпали стари конфликти на Балканите - в Босна и Херцеговина и Косово, според дипломати и военни експерти. Европейският съюз може да противостои чрез по-бърза писта за евроинтеграцията на Западните Балкани, неутрализирайки руското влияние през Сърбия.

"Да престанем да гледаме на интеграцията на Западните Балкани според скоростта, с която Белградският режим на Вучич е готов да се интегрира. А да мислим повече за център на интеграционния процес, който означава едно общо усилие между България и Гърция, между София и Атина", смята евродепутатът Радан Кънев.

Част от усилията са намирането на решение между София и Скопие, за да започне Република Северна Македония преговори с Брюксел.

"Сега има разбиране какво се опитва България да договори със Скопие. Но е очевидно, че трябва Скопие да си свърши работата достатъчно бързо предвид тези обстоятелства", каза Георги Готев от "Юроактив".

"Това решение ще бъде не само символично, но и ще има огромен политически ефект. То ще внесе нова динамика и ще бъде огромна стъпка напред в процеса на присъединяване", каза Владимир Билчик, евродепутат, постоянен докладчик за Сърбия.

София и Скопие все още преговарят. От шестте страни от Западните Балкани Сърбия и Черна гора са започнали преговори,

Албания и РС Македония очакват началото на такива, а Косово и Босна и Херцеговина са потенциални кандидати.

Във военен аспект изпращането на въоръжения от България към Украйна, според експертите, не би било намеса в конфликта.

"Много западни съюзници предоставиха масирана военна помощ, още преди да започне войната, всичките знаете за Джавелините, за шведско-британските противотанкови ракети "Стингер", които потекоха към Украйна, още преди да започне войната", каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната (2013 г.).

Войната отново подчерта нуждата България да замени старото си съветско въоръжение. Най-вече във ВВС.

"Да се търсят възможности за каквото решение аз предлагах и в парламента за поддържане на МиГ-29 без Русия и Беларус", каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната (2014 г.).

Заради войната в Украйна и санкциите на ЕС срещу Москва поддържането на МиГ-29 в Русия е невъзможно. Ресурсът на двигателите им изтича към 2029 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санират жилищата на над 200 домакинства в Пловдив
Санират жилищата на над 200 домакинства в Пловдив
Президентът Радев пристигна в Португалия
Президентът Радев пристигна в Португалия