НОВИНИ

Санират жилищата на над 200 домакинства в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 11.04.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Започва санирането на жилищата на над 200 домакинства в Пловдив. След замразяването на националната програма, живеещите в повече от 100 блока в града чакат вече с години за енергийното обновяване на апартаментите им. Засега е одобрено финансирането с европейски средства на пет от блоковете.

Блок 196 в пловдивския район "Северен" е първият, който от години насам ще бъде саниран. Над 3,5 милиона лева, безвъзмездно отпуснати по Оперативна програма "Региони в растеж", ще бъдат инвестирани в обновяването на одобрените пет блока в Пловдив.

"Това е среден по-големина блок в програмата. Двата най-големи предстоят да стартираме в идните месеци. Изолация, общите части ще бъдат реновирани, асансьорна шахта, асансьори, енергоикономично осветление в общите части и дограма, за да се постигне по-висок клас на енергийна ефективност", обясни Пламен Райчев, заместник-кмет по строителството в Пловдив.

Бърз поглед на състоянието на останалите блокове в този квартал показва, че те също се нуждаят от саниране. Част от тях са и одобрени от националната програма, но тя все още е спряна.

"В Бургас имам близки, които твърдят, че там много по-голям процент панелни блокове са санирани", казва Галина Георгиева, жител на блока.

"Това не зависи от нас, това, което чувам е, че част от ресурса ще бъде осигурен по новата програма за устойчивост. Надявам се да стартира", уточни заместник-кметът.

Заради непрестанното поскъпване на строителните материали се стигна до забавяне на санирането и по европейската програма. От общината в Пловдив заявиха, че все по-трудно се намират изпълнители за обектите. Затова и не всички процедури по избор са приключили.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампион 2006 изравни Славия в серията за бронзовите медали при жените
Шампион 2006 изравни Славия в серията за бронзовите медали при жените
Експерти: Заради войната в Украйна ЕС трябва да ускори интеграцията на Западните Балкани
Експерти: Заради войната в Украйна ЕС трябва да ускори интеграцията на Западните Балкани